​Шок! Три лондонски банки с депозити в КТБ, още един шеф на Делойт в конфликт на интереси

223 фирми и лица от Германия и Великобритания са пазели пари на лихва в „пирамидата“ на Цветан Василев

Още един от шефовете на одитиращата компания Делойт – България се оказа забъркан с аферата КТБ. Става дума за британския гражданин Гавин Стюарт Хил и съпругата му. Той е депозирал внушаваща сума от близо половин милион лв. в банката на Цветан Василев.

Хил е малко популярен за бългрите, но и до днес се води управляващ съдружник в Делойт – одиторската компания, изготвила доклада за обявяването на КТБ във фалит и одитирала я през годините. Британецът се занимава с финансово консултиране. Представен е, че има има над 34-годишен професионален опит, като в конкретната индустрия пет години от тях са на мениджърско ниво, а от 1991 г. е и съдружник. Той е член на Института на експерт-счетоводителите на Англия и Уелс, както и на Института по корпоративни финанси и Института по мениджмънт. От няколко години живее в София заедно със семейството си.

Гавин Хил също е в необявен конфликт на интереси като партньорката си Силвия Пенева, защото е подписал лично консултантския договор (виж документите в прикрепения файл) с квесторите на КТБ през лятото на миналата година и е имал блокирани сметки по същото време в банката. За разлика от Пенeва обаче, която успя под масата да сключи една от първите цесии и да спаси над два млн. лв. на 100%, Хил все още не е прибрал парите си. Проблемът е, че квесторите на КТБ и ръководството на БНБ изобщо не са реагирали, макар че няма как да не са знаели за депозита на англичанина и съпругата му.

Въпрки скандала около някои от съдружниците в българския клон на Делойт, одитиращата компания продължава да се развива възходящо и да 

печели важни държавни поръчки

Така например в края на миналата година става ясно, че именно на нея е възложено одитирането на Държавен фонд „Земеделие“. Още по-интересното е, че във финансовите среди се носи мълва, че лично американската посланичка Мърси Рийс е лобирала за Делойт и е оказвала натиск върху български институции. Предполага се, че връзката е именно британският гражданин Хил. Само преди няколко месеца Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори препоръча на етичната комисия към Института на дипломираните експерт-счетоводители да разгледа случая, за да установи има ли нарушение на етичните и професионални стандарти от страна на Силвия Пенева. В чисто морален план се оказва, че компанията, въпреки скандалното й забъркване с аферата КТБ, продължава да печели важни поръчки.

Блокираните пари на Гавин Стюарт Хил отварят темата за депозитите в банката на Цветан Василев и на чужди граждани и компании.

11 месеца след затварянето на КТБ, внушенията, че банката е била просто

политическа пирамида

губят все повече реалност. Красноречиво доказателство за това е фактът, че клиенти - като физически и юридически лица, с депозити са чуждестранни граждани и компании от близо 20 държави от цял свят. Най-многобройни са списъците с вложители от Германия и Великобритания – 223. Faktor.bg получи копия на въпросните списъци от свои източници. От неправителствената организация „Ние гражданите“, отстояваща интересите на пострадалите в КТБ граждани, потвърдиха, че списъците са автентични и те също разполагат с тях.

До сега целенасочено се говореше само за българските клиенти, но за чуждестранните не се споменава нито дума, а присъствието им никак не е случайно.

Свръхлюбопитен е фактът, че в списъка на чуждите депозанти на КТБ има и три впечатляващи банки:

DZ BANK – London, CITIBANK INTERNATIONAL PLC, London и VTB CGL LIMITED

И трите са в списъка на английските клиенти. В случая не става дума за кореспондентски сметки, а за депозитни. Не са известни договорите им с КТБ, както и как и кога са си получили средствата, и законно ли е станало това. Фактът, обаче, е респектиращ – едва ли тези финансови институции, с огромен ресурс и потенциал биха си доверили парите на българска пирамида.

CITIBANK INTERNATIONAL PLC е доста интересна финансова институция. Открила е депозита си на 31 януари 2012 г, а към края на май миналата година той е бил над 38 млн. лв.

CITIBANK възниква като еврейска банка, но днес един от най-големите акционери в нея е третият саудитски принц Ал-Уалид Бин Талал. Тя има над 152 международни клона и една от най-прогресиращите банки по отношение на активизиране на финансови инструменти за целия световен пазар. CITIBANK е била и в тясно сътрудничеше с Москоу народной банк – Лондон, създадена от Ленин още през 1921-22 година. Именно през тази банка Живков прави плащанията през 1961 г. на аржентинското жито в размер на 20 тона злато с чистота 9999. Двете банки си партнират твърде много и по доставките на американски храни за Русия през 1945 г. 

На 1 юли 2009 г. на борда на Боинг 747 с 18 прислужващи, от които три българки, в София за среща с тогавашния президент Първанов 

пристига саудитският принц Ал-Уалид Бин Талал

Тук той получава орден „Мадарски конник“, а след визитата му България открива и посолство в Саудитска арабия. През 2012 г. CITIBANK се преструктурира в Сити груп, а днес принцът е №1 в САЩ като едноличен инвеститор и един от 10-те финансово най-силни мъже в света.

DZ BANK, която също е държала депозити в КТБ, е германска, чийто клон в Лондон е един от най-големите. В банковите среди той е утвърден като един от най-сериозните центрове за работа с ценни книжа в света. Тук се извършват макроикономически изследвания на най-съвременно ниво и анализ на разпределение на активи по целия свят. Банката оформя инвестиционни сертификати и прави анализ на устойчивостта на направените частни инвестиции като капитал в Европа и зоната на Лондонското сити.

VTB CGL LIMITET е лондонският филиал на могъщата Руска държавна банка, определяна и като банката на Путин. В България името и се свързва с братя Велчеви, направили кариера у нас покрай НДСВ, а сега прокарващи руските интереси в България. Според финансисти чрез парите на VTB в КТБ се е планирала специална схема за обслужване на руски клиенти.

Преобладаващите чужди граждани и търговските дружества, които са имали депозити в КТБ, най-вероятно са били на доверително управление чрез инвестиционни посредници. Към 31 май 2014 г. чуждите депозанти в КТБ само на германски и английски вложители възлизат почти на 80 млн. лв. (виж прикрепените файлове), като има физически лица с по 10 млн. спестявания. Някои от тях са с български произход, но с друго гражданство. На този етап е трудно да се каже дали те са декларирали доходите си пред техните данъчни администрации, а и дали изобщо прехвърлянето им към България е било обект на анализ от нашето финансово разузнаване, което се видя, че през последните няколко години е било

под пълна упойка

Редица сметки сред чуждите клиенти има и Себастиан Ньотликс, известен като клиент на Емил Хърсев. Тук присъства и съпругът на музикалния продуцент Саня Армутлиева

Осветяването на чуждестранните депозанти в КТБ от Великобритания и Германия са само част от голямата финансова игра, в която е била банката на Цветан Василев. Така аргументите, че КТБ е била политическа пирамида стават несъстоятелни пред подозренията, че банката е фалирана и унищожена целенасочено и с прекия интерес на държавни институции. Не по-малко любопитно ще бъде, когато се надникне в сметките на руските граждани. Някои от депозитите им са набъбнали доста след банковата криза в Кипър, а вероятно сред тях ще са имената на олигарси и политици, със специфичен интерес към политика и бизнес в България.

Илюстрации в галерия: Гавин Стюарт Хил