​Шок! Руски фантоми регистрирани на адреси на софиянци, търсят ги за местните избори

Фалшивите регистрации направени пред 2011 година, манипулацията напомня на украинската схема със зелените човечета

Анелия Димитрова

Най-малко десет души с руски имена, регистрирани само в един вход на софийски жилищен блок са получили в края на февруари писма от общината да се регистрират за предстоящите местни избори.

На пръв поглед, нищо необичайно…

Но, се оказа, че тези руснаци не живеят и никога не са живели в столичния блок 308, на район „Изгрев“. Никой от съседите не ги познава и не е чувал за тях. Подобни известия до фантоми са пристигнали и в други блокове на София.

Faktor.bg започна проверка след като получи на разположение няколко от тези писма, от озадачени собственици на апартаменти, в които, според ГРАО „живеят” по двама, че и по трима души с руски имена и фамилии.

Писмата са изпратени от общината на тези адреси, защото ги е получила от ГРАО. Оказва се, че адресатите са с българско гражданство, с постоянен адрес в съответния софийски блок и с настоящ адрес в чужбина.

Оттук нататък опитът ни да разберем кои са тези хора, на какво основание са получили българско гражданство и как са били регистрирани на съответния адрес, на който винаги са живеели софиянци се сблъска със Закона за личните данни.

След проверки в общината успяхме обаче да установим, че всичките мистериозни руснаци са регистрирани в софийския блок на фалшиви адреси преди 2011 година. Тогава според закона не са изисквани нотариални актове и декларации от собствениците на жилищата, че съответното лице живее при него.

Гражданство са получили също преди 2011 година, по времето когато вицепрезидент бе Ангел Марин, а президент Георги Първанов.

Отбелязваме този факт, защото правото да подписва указ за българско гражданство по закон има вицепрезидента, а покрай Марин се завихриха преди години скандали в тази посока.

Документите се подават в Министерството на правосъдието и, според закона, българско гражданство може да придобие лице от смесен брак, ако е наследник на българи, живеещи в чужбина или е от семейство на българско малцинство в чужбина.

Останалите условия са: не по-малко от 3 години да има, и да продължава да е в законно сключен брак с български гражданин, роден в Република България, а разрешението за постоянно пребиваване е получено преди да навърши пълнолетие.

Бежанци, лица получили убежище, хуманитарен статут или лица без гражданство също могат да кандидатстват за българско гражданство, но с изричното условие да са имали статут на постоянно пребиваващи в България, и срещу тях да няма повдигнато обвинение от страната, от която идват, в България или в трета страна.

Нямаме представа дали лицата с руски имена, за които става дума отговарят на тези условия, но има един много важен факт: всичките десет са с фалшива адресна регистрация и най-малко това вече ги поставя в нарушение на българските закони за предоставяне на фалшиви данни.

Дори да приемем, че това са руски граждани, които просто са искали да напуснат не особено привлекателната действителност на родината си, обикновени, законопослушни хора, които искат да живеят в България, да работят или да правят бизнес - отново възниква въпросът защо и как да получили фалшивите си адресни регистрации, защо са излъгали общината, българското МВР, Министерство на правосъдието и кой знае още колко институции?

Тези факти сами по себе си вече поставят под съмнение техните личности и намерения.

Нещо повече, тези конкретни хора, за които става дума, имат настоящ адрес в чужбина -тоест те не живеят постоянно в България, за което са вложили големи усилия, време и пари. Възможен вариант за тяхното желание да станат наши съграждани е също така да получат статут на граждани на ЕС и автоматично след това да са заминали за някоя държава, недостъпна за руските граждани.

В една усложнена геополитическа ситуация, може да се отиде и по-далеч в хипотезите. Всички си спомняме „учтивите” хора в зелени униформи без опознавателни знаци, които в рамките на една нощ наводниха Източна Украйна. Това разбира се, е краен вариант, но ако имаме пред вид, че по официални данни на Асоциацията на руските собственици на имоти в България става дума за близо 500 хил. души нека се замислим дали и как те биха могли да повлияят не само на едни местни, но дори и на едни национални избори.

Eксперти по въпросите на националната сигурност коментираха пред Faktor.bg, че става дума за "криминална история".

$Има няколко обезпокоителни факта, в това, което lашата медия е открила.

На първо място това, че тези хора са регистрирани на фалшиви адреси и така са нарушили българските закони. Те са получили гражданството си преди 2011 година, по времето на президента Гоце и вицепрезидента Ангел Марин. Искам да напомня, че имаше скандал именно със злоупотреби от страна на Марин при даване на гражданство на чужденци.

Става дума за сериозна злоупотреба и тя трябва да бъде разследвана, както трябва да бъде изяснено и по кои от условията за получаване на българско гражданство попадат тези хора.

И не на последно място по значение е фактът, че тези лица получавайки българско гражданство и регистрирани на фалшиви адреси сега са включени в избирателните списъци и получават покана да участват в местните избори“. Това е коментарът на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който е запознат със скандалната история. Той е убеден, че тррябва да се разследва и обстоятелството, че става дума само за хора с руски имена и фамилии и сред тях не присъстват никакви други националности.

„Аз съм готов да задам актуално питане в парламента, за да се изяснят всички тези обстоятелства, както и да се обърнем към президентската администрация за отговор как и по какви критерии тези лица са получили гражданство“, казва още Андреев.