​Трима вътрешни министри принудени да се махнат, Вучков първият, който сам хвърля оставка

За четвърт век, заради скандали от МВР си тръгват Любомир Начев, Богомил Бонев и Румен Петков

Веселин Вучков е единственият вътрешен министър за 25 години преход, който си тръгва от МВР по морални подбуди и лично решение. В след комунистическата история на силовото ведомство оставка е подавал само Любомир Начев, но до нея се стигна след грандиозен скандал. Вътрешният министър от правителството на Жан Виденов бе принуден да си тръгне от поста, след като телевизионни камери го заснеха как журира подпийнал конкурс за миски, докато в „Белите брези“ в София мафиоти избиват барети. Оставката му тогава бе поискана и от премиера Виденов и от цялата опозиция. По-късно Начев бе изолиран от БСП и се самоуби.

С първия пост в МВР през изминалите 25 години принудително са се разделяли още

Богомил Бонев и Румен Петков

Бонев беше принуден да се оттегли от правителството на ОДС по искане на премиера Иван Костов. Тогава министър-председателят не назова конкретните причини, заради които смени Бонев с Емануил Йорданов, но в медийното пространство политици твърдяха, че е заради връзки с руския бизнесмен Майкъл Чорни и съмнения за корупция. От най-силния човек в кабинета „Костов“, Бонев се превърна в най-настъпателния критик на сините.

Румен Петков, който сега е политик от АБВ, беше принуден да напусне министерския кабинет също заради скандали, свързани с нерегламентирани срещи с братя Галеви и Алексей Петров Трактора на басейна „Спартак“. Той обаче бе обвинен и за прикриване на корумпирани служители в ГДБОП и обвързването им с бизнесмени от алкохолния бранш. Червеният премиер Станишев тогава поиска оставката на вътрешния си министър и го замени с удобния Михаил Миков.

В 25-годишната демократична история на МВР всички министри са имали големи правомощия за кадрови промени, а Веселин Вучков се оказа жертва на нежеланието за промени в сектор „Сигурност“ и запазването на шефове, свързани с кабинета на Орешарски.