​Ако „Делойт” е експерт по делото за КТБ, това е тежък конфликт на интереси

Скандално е лица със спасени по съмнителен начин милиони в банката на Цветан Василев да решават съдбата й в съда

Дни преди Коледа главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че одиторската компания "Делойт” започва експертиза по случая КТБ през януари месец 2015 година. Според него, този одит би могъл да помогне за проследяването на определени парични потоци, които отдавна са напуснали България и уточни, че тази експертиза е задължителна по всяко дело с такъв предмет.

Участието на „Делойт“ в подобна експертиза означава тежък конфликт на интереси, категорични са юристи, запознати с казуса.

Преди месец стана ясно, че управляващият съдружник на „Делойт” - България Силвия Пенева беше уличена в сериозен конфликт на интереси за времето, в което е била привлечена от квесторите на затворената вече КТБ да даде заключение за активите на банката и дали може да бъде оздравена или да бъде фалирана.

Faktor.bg публикува още на 19 ноември копия от скандални документи, (виж прикачените файлове) които недвусмислено показват, че Силвия Пенева е била сред

големите и специални вложители в банката

Документите доказват, че Пенева е имала 2 562 941 лева и 15 стотинки на депозит в КТБ. В деня, в който банката е поставена под специален надзор - 20 юни и най-вероятно, разполагайки с вътрешна информация тя прави опит да прехвърли парите си в друг трезор и нарежда превод на цялата сума. По това време обаче КТБ вече не е ликвидна, не разполага с необходимите средства и затова преводът е отказан. На 30 юни наредената сумата е върната обратно по сметката й в КТБ.

Дни след това Пенева влиза като одитор в поставената под особен надзор банка и нито тя, нито управляваното от нея дружество съобщават за наличието на сериозен конфликт на интереси.

На 19 октомври Силвия Пенева подписва специалния доклад за състоянието на банката на Цветан Василев, който се представя като одит и именно въз основа на него се взима решението от БНБ за обявяването на КТБ във фалит.

На следващия ден – 20 октомври с молба с вх. № 9530 Пенева успява да цесира депозита си в КТБ.

В случая обаче не става дума за познатите схеми, при които вложителят губи между 20 до 40% от сумите си.

Управляващият съдружник в „Делойт" се оказва твърде специален клиент – тя успява да прибере всичките си 2 562 000 лева (1 330 411 евро и 43 евроцента), тоест, 100 процентово си спасява парите, а този факт е показателен дори и за най-непредубедените юристи и финансисти. Така цесионерът, който „откупува” парите на Пенева, получава печалба 0 лева, 0 стотинки, което само по себе си е твърде подозрително и навежда на мисълта за корупция и злоупотреба с влияние, защото няма принципна яснота защо дамата получава тази специална услуга.

Нарушение извършва не само Силвия Пенева, но и квесторите, които няма как да не са знаели, че един от одиторите има суми в трезора, който ще проверява.

Нещо повече, квесторът на КТБ Станислав Лютов, който е разрешил и осчетоводил особената цесията, на заседанието на временната бюджетна комисия в НС заяви категорично, че нито една цесия не е осчетоводявана, като забравя да спомене „казуса” Силвия Пенева, както и това, че точно тя е лицето изготвило доклада за състоянието на банката и е защитила с „аргументи“ КТБ да бъде обявена във фалит.

Наличието на конкретен (и никак не малък)

финансов интерес на одитора в КТБ

може да бъде използван в съда, за да бъде оспорен специалният доклад за КТБ, на базата на който банката пое към фалит.

След сигнал до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори препоръча на етичната комисия към Института на дипломираните експерт-счетоводители да разгледа случая, за да установи има ли нарушение на етичните и професионални стандарти от страна на Силвия Пенева.

На 2 декември Етичната комисия с официално писмо до квесторите е поискала информация подала ли е Силвия Пенева декларация за конфликт на интереси.

Етичната комисия е поискала и Доклада за оценката на активите на КТБ, тъй като Пенева е един от тримата одитори, наети от квесторите на БНБ, изготвили и подписали документа, с който се предлага на КТБ да бъде отнет лицензът.

Комисията е поискала писмено обяснение и от Силвия Пенева, за да установи има ли нарушение на международните стандарти за работа на одиторите и на професионалната етика.

Финансови експерти коментираха, че изборът на главния прокурор именно „Делойт”, дори и да става дума за компанията-майка, а не българския клон, да прави съдебната експертиза е тежък конфликт на интереси и може да предизвика

съмнения за преднамереност

Междувременно се появи информация, че в "Делойт" е започнало вътрешно разследване на скандала с Пенева и тя временно е отстранена като управляващ съдружник. Опитите ни да потвърдим тази информация чрез "Делойт" България останаха без резултат, любезна служителка обясняваше неколкократно, че никой от мениджърите не е във фирмата, а такава информация, освен това не се давала по телефона.

Силвия Пенева, която в сайта на дружеството продължава да фигурира като управляващ съдружник, също не отговаряше на телефона си.

Случаят става още по-заплетен, след като адвокатите на КТБ оспориха в съда правомощията и състоятелността на действията на двамата квестори, поради липса на 5-годишен опит на ръководна длъжност в търговска банка.