​Гръцки обяд на Писанчев освети важния кадровик на Пеевски

Илко Желязков от ДС и НСС прави бърза кариера в енерегетиката и задкулисието

Папарашки снимки фиксираха в центъра на София скандалния шеф на ДАНС Владимир Писанчев, как получава тайнствена бележка от мистериозен добре облечен мъж.

Двамата обядват разточително повече от час и половина в гръцки ресторант в центъра на София, малко преди Писанчев да потегли за участие в работата на парламентарната комисия за контрол на СРС-та. Странната среща е запечатана от фоторепортер на Клуб Z на 16 декември към 12 ч. Двамата мъже, които недвусмислено демонстрират, че се познават добре, похапват обилно с гръцки специалитети, полети с вино. Иронично от Клуб Z подхвърлят, че вероятно така топ агентът се готви за дебатите в парламента, или пък по нестандартен начин събира информация за изчезналия си предшественик Петко Сертов.

Faktor.bg успя да разкрие кое е мистериозното лице, което дава писмени указания чрез бележки на шефа на една от най-мощните структури в сферата на сигурността. Наши източници са категорични, че тайнственият добре облечен мъж е познат в спец службите, енергийните лобита и е сред високите изпълнители в родното задкулисие. Става дума за

Илко Димитров Желязков

Кариерата му започва през 1981 г. във Второ главно управление на ДС – МВР. По-късно преминава на работа в НСС, но през 2001 г. е освободен от структурите на службата за сигурност. Твърди се, че отстраняването му е за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупиционни действия. По-късно, със съдействието на Делян Пеевсски и управляващите държавата НДСВ и ДПС е назначен в ДА “Държавен резерв и военновременни запаси“. Постепенно Желязков е внедрен и като член на съвета на директорите на Български енергиен холдинг - БЕХ, а в момента е само председател на съвета на директорите на ТЕЦ „Марица изток 2“. Важният пост заема без прекъсване от 2009 година.

Запознати с действията на Илко Желязков са категорични, че на него е отредена доста по-важна роля в родното задкулисие. Той е човекът, осъществяващ трансмисията и връзките между скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски и хората от неговото обкръжение в ДАНС, МВР, прокуратурата, следствието, министерства и институции. Желязков свежда задачите в определени властови свери, в които Пеевски има интереси, но чрез него стават и назначаванията на подходящи лоялни и верни лица по възлови позиции в сектора на енергетиката, включително и в мега компанията „Южен поток – България“. Бившият агент на ДС и НСС е и своеобразен център за събиране, анализиране и разпределение на важна информация, която често се използва за завземане на стратегически позиции, отстраняване на неудобни конкуренти и дискредитирането им дори и чрез лостовете на специалните служби, разказват източници на Faktor.bg, запознати с интересите на енергийния играч. Твърди се, че през него минават и

финансови потоци между заинтересованите страни

Желязков е в много близки отношения с настоящи прокурори и следователи, често е гостувал в ДАНС, но не са тайна и връзките му с бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, с когото са колеги от НСС, както и с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, в чийто кабинет често бил забелязван. Реално, преди да заеме важния професионален пост в МВР Лазаров работеше в ДАНС и се занимаваше именно с проблемите на енергетиката и "Марици"-те, където Желязков е бетонирал позициите си вече втора петилетка.

В някои среди Илко Желязков е определян като втория Красьо Черния – злополучнияг кадровик в съдебната система, само че запознати са категорични, че Желязков отдавна e надминал обсега на влияние на Черния и контролира доста по-голям периметър в обществото.

Любопитна подробност

е, че през последните месеци свързани с Желязков предпочитат да се движат и с определен модел джипове. Бившият шеф на политическия кабинет на министър Цветлин Йовчев – Георги Великов, осветен като агент на ДС „Керязов“, се вози с джип "Волво", предоставен му от фирма. Подобен светлокафяв джип кара и Цветлин Йовчев. А по неизвестни причини такъв джип "Волво", собственост на „ТЕЦ-2“, е предоставен за ползване на председателя на ДАТО, част от кръга на Йовчев.

Мощната задкулисна сянка на Илко Желязков вероятно ще изплува и от раздухан преди няколко месеца скандал със закупуване на голяма бройка автомобили от ДАНС, НАП, „ТЕЦ-2“ и Народното събрание. Поръчките бяха за десетки милиони, но се оказа, че условията по търговете бяха обявени с такива абсурдни технически параметри и детайли, и така нагласени, че да може със сигурност да спечели само една единствена фирма. По случайност тя се оказва на близък да Желязков вносител.

Така една случайно запечатана среща в центъра на София на шефа на ДАНС освети важен играч на задкулисието. Интересен обаче остава въпросът – защо шефът на най-мощната специална служба в държавата и бивш агент, (а може би и настоящ секретен сътрудник на ДАНС) демонстративно направиха този обяд съвсем по гръцки, тоест, по балкански? Или на шефовете в ДАНС вече съвсем не им пука с кого се срещат и къде получават поръчки, или „професионализмът“ тотално е победил в родните специални служби.

Проблемът е, че и двете версии не са печеливши за обществото и гражданите, и за пореден път доказват, че или секторът за сигурност е тотално пробит, или е даден на концесия на политици и олигарси, след като журналисти ги отстрелват с обективите си без проблеми.