​Тефтерите на Залатанов унищожени преди месец, сега се фабрикува версия „кражба”?

Има ли връзка между мистериозната кражба и името на депутата Делян Пеевски?

На 17 октомври Faktor.bg предупреди категорично, че има опасност тефтерчетата на скандалния бивш шеф на Агенцията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов да са изчезнали, да липсват от тях страници или да са манипулирани, с цел да се прикрият важни улики, които да попречат на съдебния процес. (Виж ТУК) Тогава се позовахме на информация, предоставена ни от източници от Темида, но държавните институции призвани да следят за законността не си мръднаха и пръста за да противодействат, или да разсеят съмненията. 23 дни по-късно съмненията вече са официален факт. От вчера е ясно, че важните веществени доказателства са били откраднати от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза.

Апашите отмъкнали черната кожена чанта на Бенчев, в която освен тефтерчетата имало документи и 180 лева. Кражбата е станала миналата сряда в София, докато експертът отивал да върне тефтерите в следствието, но чак сега изтече контролирано в медиите.

"Да, така е. Няма ги документите, но повече нищо не мога да кажа, има си полиция. Нямам намерение да давам обяснения по телефона", гласи лаконичното обяснение на Бенчев. Всъщност според източници на Faktor.bg тефтерите вероятно са били изчезнали и унищожени много по-рано, но чак сега се

фабрикува и обявява алиби за липсата им като случайна кражба. 

Тези съмнения прозираха още преди три седмици и точно заради това Софийският апелативен съд поиска до 20 ноември държавното обвинение да му предаде двете тефтерчета на Златанов. Съмненията са свързани неофициално с името на скандалния медиен бос и депутат от ДПС Делян Пеевски. Това потвърдиха тогава пред Faktor.bg магистрати, запознати със случая.

На заседание в Апелативния съд на 16 октомври се разбра, че въпреки че магистратите поискаха тефтерчетата на 25 септември за графологична експертиза, такава не е направена все още. На 30 септември прокуратурата е назначила такава експертиза, но по друго разследване срещу Златанов. Съдиите от апелативния съд поискаха да научат името на експерта, който ще изследва почерка в тефтерите и да ги даде на вещото лице, назначено от тях. Сега пък става ясно, че повече от година 

делото се е водило не по оригиналните тефтери, а по копие от копие направено от тях.

При избухването на скандала през миналото лято стана ясно, че в две тефтерчета – бордо и черно на цвят, Златанов е записвал указания, а срещу тях - инициали, съответстващи на имена на политици. Тефтерчетата бяха показани демонстративно на пресконференция от зам.- главния прокурор Борислав Сарафов, но тогава бе скрито услужливо името на Дилян Певски, който също е присъствал в тях, но доста напоително прокурорът разкри други инициали и указанията записани срещу тях.

Внушено беше на обществото, че Златанов е съгласувал действията си с лице, с инициали И.Ф. Тя пък е действала по указания на, както пише в тефтера на Ц.Ц и Б.Б. По-късно депутатът Искра Фидосова се оттегли от политиката.

Според прокурорите Борислав Сарафов и Роман Василев в бележките фигурира името на президента Росен Плевнелиев и на Димана Ранкова. На няколко места в указанията се посочва да не се работи по преписката, а да се бави. Споменават се имената на Трайчо Трайков, цигареният бос и лидер на БАСТА Емили Димитров, говори се и за "Активна работа и по Ангел Семерджиев".

Прокурорите предоставиха преди повече от година на медиите и манипулативни извадки от бележника: "Разговор с Дянков по повод Димана Ранкова - нормално поведение"; "Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ - ЦЦ - ББ"; "Д-р Пейкова шеф на Здравна каса Шумен: Сметна палата - следва фин. одит. д-р на фин. одит. ИФ ще го оправи".

Но всички обявени цитати от бележниците на Златанов бяха свързани главно с политици и ГЕРБ и ясно личеше

тенденцията политически да бъде ударена опозицията, която днес отново е на власт.

На 13 юли тази година Faktor.bg публикува умишлено скритите от обществото и медиите оригинални страници от тефтерчетата на Златанов, в които за първи път лъсна и името на Делян Пеевски. Медийният бос също е давал указани за атаки срещу фармацефтичния бос Огнян Донев, както и срещу бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Ротманса. Името му фигурира на няколко места. (Виж ТУК)Така става ясно, че прокуратурата е изрязала услужливо името на Пеевски.

На страница от бележника, с дата 07 януари под номер 14 злополучният шеф на комисията е записал: „Е. Димитров – внимаваме първо да се съгласува с И.Ф. и Д. П./ да се видят само дружествата; - м.д. се пусне? К.Ф. преди (пропусната е Д. Ранкова). В прокурорския вариант инициалите Д.П. липсват. Спестени за обществото и записките от страница с дата 22 януари, където най-отгоре е записано собственоръчно: „1.02.2013 г. Емил Димитров – имаме искане и достъп до обществена инфорамиця? – ще бъде 1 сигнал от април и 1 сигнал от юли 2012 г. ( Д. Пеевски - за цигарите ) – за др. седмица”.

На страница от 16 октомври е записано: „+Делян Пеевски (да се почака)”. На мушката на Златанов, но по указания явно на депутата от ДПС Пеевски е бил и фармацефтичният бос Огнян Донев. На страницата от 28 януари първо е отбелязано: „ +Огнян Донев – компетентен по реимбурсация, определя цените, Какво да правим с него;”, а няколко реда по-долу Златанов е посочил: „18.03.2013 г. 1. Ранкова – във вторник, 2. Огнян Донев – Д. П.”

Записките показват, че героят на днешната банкова криза 

Делян Пеевски е фактор, с който Златанов се съобразявал,

а от него идват поръчки за определени лица. Има опасност точно заради тези записки да са изчезнали и тефтерчетата. 

Разкритието на Faktor.bg тогава бе коментирано само от Клуб Z , няколко електронни сайта и с половин уста в сутришния блок на Нова ТВ. Всички други „независими” и „големи” медии услужливо замълчаха за скандалния факт. Пет месеца след това разкритие прокуратурата продължава да мълчи защо Сарафов ги е скрил, изчиствайки от скандала името на Пеевски. Показателен е и фактът, че на едно от предишните заседания по делото срещу Залатанов защитата му поиска като свидетели да се явят всички политици, присъствали с инициали в бележника, но името на Пеевски отново бе спестено.

Скритите страници от бележника на Златанов компрометират разследването и самият съдебен процес от самото начало, а сега откраднатите тефтерчета вече са върха на безхаберието в коридорите на съда и прокуратурата. Едва ли някой в обществото има илюзията, че това е станало случайно и невинно. Новият вътрешен министър Веселин Вучков изрази недоумение, как е възможно важно веществено доказателство, каквито са тефтерчетата на Филип Златанов да бъдат оставени без надзор и да изчезнат.

„Не може безотговорно да се подхожда към важни документи. Ако липсва оригиналното веществено доказателство, делото става трудно, но не и непреодолимо за решаване. Прокуратурата трябва да даде отговор какво се е случвало”, пита Вучков.