​Финансова криза и икономии мъчат ДАНС, милионите им блокирани в КТБ?

Служебният кабинет не успя да наложи контрол върху работата на специалната Агенция

Финансовата криза, която завеща на държавата тройната коалиция - БСП, ДПС и Атака, чрез проваленото правителство на Орешарски поставя на сериозни изпитания и всемогъщата ДАНС. Бюджетът на специалната Агенция няма да стигне до края на годината, а това налага редица ограничения за българското ФБР. Това разкриха пред Faktor.bg източници от сектора за сигурност. 

Според тях през последните седмици на агентите били дадени строги указания да ограничат ползването на служебните автомобили и намаляване на лимитите от километри с 50%, спиране на отоплението с електрически уреди, икономии на газ, вода и консумативи, рязко съкращаване на командировките в страната, намаляване на парите за услуги, планирано орязване на възнагражденията.

В същото време сред състава на Агенцията упорито се говори, че по сметка на ДАНС има блокирани пари в закъсалата КТБ. Твърди се, че става дума  за 3,6 млн. лв., а до сега никой не опровергава това. Обясненията са, че тези пари са били отделени за закупуване на нови автомобили от точно определена фирма. Едва ли блокираната сметка е изненада, след като отдавна са станали прозрачни обвързаностите между шефовете на ДАНС с групировката около КТБ и близкия до тях Делян Пеевски.

Пред ръководството на ДАНС стои и друг интересен проблем – заради пропуски в закона, Агенцията е осъдена да заплати около 100 хил. лв. обезщетения за извънредно положен труд на напуснали служители, а това е само началото на задаващата се лавина от искове. Юристи, запознати с казуса, коментират, че в случая става дума за безстопанственост в особено големи размери, тъй като ръководството на ДАНС не е инициирало съответната промяна в закона. Агенти от специалната служба са озадачени и от факта, че служебният премиер Близнашки не оказва почти никакъв контрол на ДАНС, а шефовете, вместо да решават проблемите, си позволяват командировки в чужбина. Особено скандално се приема последното пътуване на Владимир Писанчев до Мюнхен, където бил поканен за есенния бирфест. Но в края на мандата на служебното правителство все по-ясно става, че Близнашки е изпуснал юздите на тази важна за държавата служба, още повече, че преди месец Писанчев демонстративно му е отказал да предложи за зам. шеф номинация на правителството и Президентството.

Работата и проблемите в ДАНС сякаш останаха в сянка покрай суматохата около преминалите избори. Не стана ясно дали е имало нарушения по време на вота и как точно Агенцията се включи в предотвратяването им. С пълно мълчание се подминава и аферата с КТБ, и дали вместо да я предотврати, ДАНС не е играла в полза на една от воюващите страни. По-скоро усещането е, че ръководството търси път да се съхрани и при следващата власт, отчитайки спорни успехи чрез гръмки медийни изяви.