​Писанчев недосегаем, блокирал искане на Близнашки за важни промени в ДАНС

Президентът и премиерът не владеят службите за сигурност, контролирани все още от кръга „Берлин”

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев порязал служебния премиер Георги Близнашки за кадрови промени в Агенцията и реално демонстрирал нежелание да се съобразява с новите политически промени в държавата.

Срещата между двамата се е провела в началото на септември в кабинета на министър-председателя. Това разкриха пред Faktor.bg добре осведомени източници от Министерски съвет. Близнашки настоявал да бъде назначен нов зам.-шеф на ДАНС, тъй като в момента в Агенцията стоят свободни две зам.-председателски места. Предложението на премиера било Христо Панайотов да заеме важния пост. По закон назначението се прави от министър-председателя, но предложението трябва да дойде от шефа на ДАНС и затова била необходима договорка с Писанчев.

Реално зад кандидатурата на Панайотов стои и волята на президента Росен Плевнелиев, и най-вероятно инициирането на това предложение идва неофициално от „Дондуков” 2. Панайотов е бивш военен, работил е и в НСС, което се вля в ДАНС. Той е родом от Гоце Делчев и по тази линия върви протекцията на държавния глава. Според източници от службите преди години, по времето на Първанов също е правен опит за вкарването на Панайотов в контраразузнаването, като лобирането е идвало от бившата първа дама – Зорка Първанова, която също е от този край.

Най-хладнокръвно обаче Владимир Писанчев попарил надеждите на Близнашки, заявявайки, че би направил предложение за назначаване на зам.- началник само на редовно правителство. Близнашки останал попарен от демонстративния отговор. Реално по закон Владимир Писанчев е недосегаем в тази ситуация – ползва се от статута на 5-годишен мандат и може да бъде освободен само от Народното събрание. С промените в Закона за ДАНС преди година бе премахнато отстраняването на председателя на Агенцията за системно неизпълнение или лошо изпълнение на служебните задължения. Така на практика службата трудно може да бъде контролирана и ревизирана от МС, на чието подчинение се води. Според запознати шефът на ДАНС може да бъде отстранен само при смърт, оставка или при конфликт на интереси. Панайотов обаче е нежелан в тази Агенция, защото преди време е отстранен от там от Цветлин Йовчев и се води от противниковия отбор.

Експерти от сектор „Сигурност” коментират, че реално кръгът „Йовчев - Пеевски” продължава да държи стабилни позиции в ДАНС и други спецслужби, овладени по времето на правителството на Орешарски. Самият Писанчев винаги е бил протежиран от Цветлин Йовчев, а изборът му за шеф на ДАНС е станал с личната благословия на Делян Пеевски. Макар и само за 24 ч. Писанчев бе първият заместник на Пеевски в ДАНС. Сега той има задача от кръга „Берлин” да пази ревностно статуквото в тази важна Агенция, защото изборите и резултатът от тях се очертават като уравнение с много неизвестни, и няма никаква яснота как ще протекат кадровите и властовите размествания в сектора. От друга страна, обаче, демонстративният отказ на Писанчев да се съобрази с идеята на Близнашки показва, че президентът и премиерът не владеят службите за сигурност. Вероятно и за това от ДАНС не е излязла до сега информация дали са следени и разработвани хора от протестите, проспало ли е финансовото разузнаване аферата с КТБ, кои олигархични и бизнес кръгове контролират политическата власт в държавата. Агенцията остава непробиваема и по отношение на зависимостите на работещите в нея – обвързаности с една масонска ложа и олигархично-корпоративна структура.