​Пробутаха тайно Наско Бонуса за съветник на финансовия министър

Играчът, сменил няколко управления, компрометира стремежа на служебния кабинет да върне доверието на гражданите

Нов кадрови скандал е на път да хвърли тъмно петно върху служебния кабинет на проф. Георги Близнашки. Този път напрежението ескалира около финансовия министър Румен Порожанов и по-специално около мистериозния му екип от съветници. 

В центъра на конфликта е Атанас Кацарчев – твърде спорна фигура от предишни властови позиции. Още след назначаването на служебния финансов министър името на Кацарчев бе спрягано за сигурен съветник на Порожанов. Дълго време обаче обществото нямаше никаква яснота какъв е истинският му статут и дали официално е получил важния пост. От пресцентъра на МФ потвърдиха пред Faktor.bg, че Кацарчев вече е част от екипа на министъра. Негови колеги коментират, че доста преди това Кацарчев се е бил вживял в ролята на задкулисен сив кардинал, предлагайки постове и приемайки CV-та на кандидати за различни позиции в сектора.

Тайнственото промушване на Атанас Кацарчев във финансовото министерство е предизвикано от редица скандални случаи в биографията му, които се замазват и прикриват. Реално назначението му влиза в пълно противоречие с философията на служебния кабинет – чисти и неопетнени експерти да поемат властта и да бъдат прекратени задкулисните корпоративно-политически игри за кадруване по висшите етажи на държавната администрация. Това бяха и исканията на протестиращите граждани срещу олигархичния кабинет на Пламен Орешарски, а днешният служебен премиер бе един от водачите на недоволните граждани.

Реално Кацарчев се оказва удобната калинка, която каца в няколко управления с различни идеология. Съветникът на министър Порожанов преди това е бил зам.-министър на финансите и съветник на жълтото юпи Милен Велчев докато управляваше хазната на държавата. По-късно обаче Кацарчев се оказва удобен и като съветник на Пламен Орешарски в червеното правителството на Сергей Станишев.

Името на спорния финансов съветник нашумя и с наглото лапане на държавни бонуси. Като зам.-министър на финансите от 24 юли 2001 г. до 6 март 2002 г. Кацарчев е прибрал от държавна служба 951 976 лв. бонуси само за седем месеца. Така освен заплатата си даровитият финансист е докарвал по 136 хиляди лв. на месец бонуси в годините на славното царско управление. От там му остава и ироничният прякор Наско Бонуса. Реално във финансовите среди на Кацарчев гледат като на калинка, защото по специалност е геодезист, а като зам.-министър е отговарял за Агенция „Митници“, Агенцията за държавни вземания, Агенция за застрахователен надзор и данъчната администрация. В CV-то си обаче е поставил 2-3 финансови „специализации“ за авторитет. Кацарчев е уволнен от поста на зам.-министър, след като предизвика грандиозен скандал в държавата с въвеждането на ДДС за лекарствата.

По-късно сам обявява, че минава в „частния бизнес на данъчните консултации“, но запазва апетитния пост на шеф на Надзорния съвет на „Информационно обслужване“ АД – фирма, която пази ключова за националната сигурност на България информация, а освен това пресмята резултатите от изборите. Тогава в някои медии се появяват съмнения, че е източена поверителна информация от стратегическата фирма, за да се използва за корпоративен рекет, но подозренията остават непотвърдени.

Следващият успешен сондаж на геодезиста е в креслото на шеф на Надзорния съвет на Българска банка за развитие АД. От август 2010 г. Кацарчев вече е кацнал на нов клон - член на УС на БНТ и отговаря за нейните финанси. „Щом пое поста, Наско Бонуса заяви: „Искам увеличение на бюджета на БНТ“. И как да не иска, нали от него ще точи, за да се самобонусира!”, коментират тогава в националната медия.

Последното превъплъщение на геодезиста се оказа лидерска позиция в гражданския сектор. Кацарчев през последните месеци се изяви като водач на гражданско движение ДНЕС, прокламирайки, че „богатите обират народа”, но забравяйки как лапаше ненаситно по над сто бона бонуси от данъците на същия този народ.

Във финансовото министерство експерти коментират неофициално, че Кацарчев реално е бил винаги човек на задкулисието и така се е промъквал в различни управления, въпреки че непрекъснато се представя като Робин Худ. Спорно е да се каже каква ще е ползата от новата му роля в служебното правителство, но със сигурност компрометира президента Плевнелиев и стремежа му да върне доверието на гражданите в държавата и институциите.