Мики Маус - символ на бандата на „Наглите”, ударник по корупция за милиони

Михаил Миков - от далаверите със "Сименс", през принтерите, корабите, до виното и кючека

Ива Оприкова

Изборът на нов лидер на столетницата в лицето на Михаил Миков дръпна отново завесата и даде ново начало на задкулисието в червената партия. Бившият вътрешен министър ще бъде параван за скритите интереси, обвързали пари и власт, а БСП отново ще си остане корпорация. Ако някой си мисли, че от Миков ще зависи промяната и важните решения в партията е абсолютен наивник. Като добър ученик Сергей Станишев взе пример от Ахмед Доган, който се оттегли в сянка и стана почтен председател на ДПС. Така и в БСП Сергей постави на лидерската позиция поредната кукла на конци, а ще движи политиката сам. Марионетката Миков е бил вътрешен министър, наясно е с организираната престъпност, чийто корени започват от лоното на столетницата. Знае и много тайни от архивите, но е проверен и ще мълчи като комунист. Станишев не за първи път налага Миков в обществената и политическа йерархия. Преди години той го направи министър на МВР в правителството си, сега пък му повярва най-скъпото си - партията.

Звездата на новият лидер на БСП изгрява с протекцията на президента Георги Първанов. Държавният глава дава партиен тласък на младия юрист от Видин и го прави депутат. Лоялен както към Станишев, така и към Първанов, та дори и към Румен Петков левите депутати му гласуват доверие и го избират за парламентарен шеф. Влиянието му в Изпълнителното бюро на БСП е изключително силно, а мнозина си спомнят, че юристът от Видин успяваше да прокара не едно и две кадрови назначения на свои хора на важни места във властта.

Като приказка из коридорите на „Позитано” 20 се разказва как новият лидер на БСП направил пътека до кабинета на Румен Овчаров и лично лансирал за шеф на „Марица Изток” 2 Георги Христозов. Единствените му явни врагове в БСП от тогава та до сега са представителите на т.нар. генералско движение, към което той не крие неприязънта си.

През 2008 Сергей Станишев му поверява най-важното министерство – МВР в правителството, в което той е премиер.

Юристът трябва да изтрие с гумичка гафовете на своя предшественик Румен Петков. Разликата между двамата соц активисти е космическа, спомнят си наблюдатели. Дори и само за това, че месеци наред новият министър не подписвал документи, включително и рапорти за напускане от вътрешното министерство. Твърди се, че така осуетил не един личен план на служител в министерството. Никой не се сети с какво толкова е бил ангажиран Миков, че да запусне част от преките си задължения. Няма как обаче да отречем, че Миков не успя да внесе нужните реформи в Министерството на вътрешните работи и беше далеч

по-слаб министър от Румен Петков

Освен това се окичи и със съмнения за корупция.

Ерата на видинския юрист като вътрешен министър ще се запомни със своеобразен рекорд - 18 отвличания на граждани и пълна парализа на МВР. През октомври 2008 г. безследно изчезна ексмитничарят Георги Георгиев-Пурата. Той се появи изненадващо, като обясни, че е бил на планина и море. Източници коментират, че за Пурата е платен откуп от 600 хил. евро. После бизнесменът и вносител на строителна техника Киро Киров беше отвлечен пред дома му в Банкя. Няколко дни след като Киров беше освободен, в кв. "Сухата река" беше похитен друг бизнесмен - Вене Сотиров. Невъзможността на правоохранителните органи да се справят с проблема пролича след отвличането на бившия президент на ПФК "Литекс" Ангел Бончев. За капак пред очите на антимафиотите от бившата ГДБОП похитителите отвлякоха и съпругата на Бончев – Камелия, заедно с носения от нея откуп.

Тогава вътрешният министър взе "крути" мерки, отвличанията не секнаха , но той предложи нови изменения в Наказателния кодекс, които да криминализират създаването на престъпна група за отвличания с цел откуп, като наказанието за подобна дейност трябва да е радикално. За неволите на ведомството и неразкритите отвличания обяви техниката и медиите, които пречели на разследването с въпросите си. Когато проблемът с отвличанията срещу откуп стана приоритет на държавата в борбата с престъпността, най-квалифицираните и опитни антимафиоти в борбата с този вид престъпления бяха извадени от играта. Четирима антимафиоти бяха предложени за дисциплинарно уволнение, а двама от тях прокуратурата задържа за 72 часа. И започнаха да се изтичат

кирливи ризи в МВР-то на Миков

Ще запомним още управлението на новия червен лидер и със стачките на полицаите, които така и не го приеха по това време за свой човек и сериозен професионалист. 3000 полицаи пушеха пред прозореца на ведомството с надеждата да им вдигне заплатите. Железният воин на социалистите обаче им раздаде коледни добавки и усмири гнева им. Редовите униформени от тогава го наричат с "мъжествения" псевдоним Мики Маус.

Ерата Миков в МВР ще остане завинаги и с въвеждане на огражденията пред парламента.

Помните ли 14 януари 2009 година? Тогава за пръв път от 12 години хиляди българи излязоха на спонтанен протест, за да покажат, че са несъгласни с политиката на крадливата Тройна коалиция. Това беше и първият роден протест, организиран по интернет. Хората се бяха събрали пред Народното събрание, а мирната акция изведнъж прерасна в безредици, след които имаше десетки ранени и над 150 арестувани, предимно студенти. Тогава вътрешният министър Миков се оправда с провокатори.

После пък дойде аферата със "Сименс", свързана със Сергей Станишев, Моника, Росен Карадимов и много големи корупционни сделки за търга за отпечатване на нови задгранични паспорти с биометрични данни, наложено ни от ЕС. Денонощни опашки пред МВР, хилядни номера за чакащите, изнервени хора поради бавно обслужване, губене на време и пари – всичко това заради подписаният договор със "Сименс" ЕООД – България – фирмата, която печели търга за отпечатване на документите, но системата им не работеше нормално и непрекъснато блокираше.

Но не "Сименс", а България щедро и акуратно плати 116 милиона €, макар че според експертите от МВР стойността на услугата през 2006 г. струва само 15 милиона €.

Разликата е невероятна, умопомрачителна! Става въпрос не само за опорочен скандален търг и за масово подвеждане на хората, а за

брутална политическа корупционна сделка

на най-високо равнище, както ще стане ясно. Търг, от който печелившата карта изтегля не друг, а самият премиер – Сергей Станишев и неговата половинка Моника, която е всеядна. В работната група участва и друг верен партиен другар - Росен Карадимов – и той съветник и близък на семейството. Та той разработва променени параметри на сделката, а след това отново ги подменя, за да се създаде обърканост и трудности с цел отстраняване на нежеланата конкуренция. В резултат на намесата на Карадимов, цената на услугата набъбва надхвърля 100 милиона лева. В комисията е участвал небезизвестният Азер Меликов, изключително близък съветник на Станишев, бивш шеф на надзорния съвет на Информационно обслужване.

Подробностите за опорочения търг, сключен във вреда на националните ни интереси, попадат в полезрението на прокуратурата и тайните служби, но всичко остава дотам. Няма наказани, няма виновни.

После пък идва умопомрачителна сделка, с покупка на принтери за дознателите, които са платени на завишени в пъти . 

Така се стига и до врътката с корабите. По времето, когато е министър на вътрешните работи, сегашният лидер на БСП Михаил Миков възпрепятствал процедура, по която България е щяла да получи безвъзмездно от Италия 25 кораба за Гранична полиция.Аферата за сметка на държавата отново остава само на книга и без вина, заради партийната принадлежност. Предложение за дарение от Италия на 25 кораба, носили служба в Средиземно море било с лека ръка отхвърлено. На Ботуша вече се готвили да гласуват в парламента и корабите да отпътуват за България, когато последвал отказ от министъра на МВР.

Между 20 и 22 от въпросните 25 плавателни съдове са били в отлично състояние и са щели да бъдат от голяма полза за Гранична полиция. Въпреки това дарението е отказано от Михаил Миков, който стартира поръчка за закупуването на други кораби на доста сериозни цени.

Дали пък не става дума за „усвояване” на комисиони, които няма как да се разкешат, когато става дума за дарение.

Освен безспорен бизнеснюх всеизвестна е страстта на председателя на 42-то НС към купоните. За шеф на БСП го подгряха на маса

с видинско вино и кючекчийка

От младежкия му период любима група на Михаил Миков, по която и до днес си падал била сръбската "Бело дугме". При такъв старт няма как да не спечелиш битката, а на "Позитано" 20 до следващия конгрес със сигурност ще се лее видинско вино с подходяща музика за маса. Задачата на Миков от днес е да чисти левицата може и ....със спирт. От първия ден новият лидер, известен с чувството си за хумор започна да ни забавлява. Така ще е всеки ден - до новия конгрес, и до новия избор. Зевзеци казват, че новият слоган на БСП за парламентарният вот ще бъде: "И да паднем и да бием пак ще се напием!", а новата опорна точка " Комунистът е трезвен, дори когато е пиян".

„Наздраве "Позитано", казват иронично хиляди в социалната мрежа, но извън сарказма около уж кроткия Миков остава и мириса на корупция.