​ДПС кове тайни схеми, за да купи евровота

Роми и МВР стават острие на манипулациите

ДПС кове ударно схеми за мобилизиране на всички възможни гласове за спечелване на евроизборите в страната. Раздаването на държавни постове, апетитни поръчки, притискане и шантажиране на зависими групи от населението, купуване на избиратели с пари и раздаване на храни са само част от задкулисния арсенал на етническата партия.

Предвижда се

МВР да бъде активно включен в политическата битка

чрез влиянието, което партията на Доган има върху вътрешния министър Цветлин Йовчев. Натискът ще бъде осъществен чрез регионалните директори на полицията в страната, разкриха пред Faktor.bg източници, запознати със схемите на въздействие.

Преди няколко дни един от синдикатите на МВР неочаквано и бутафорно обяви, че се готви за стачка, ако не бъде приет новият закон и не бъдат гарантирани правата на служителите. Така привидно се създаде усещането, че има настроения в състава срещу ръководството на министерството. Само дни след това от Бургас Сергей Станишев послушно се опита да успокои ситуацията, обявявайки, че парламентът с приоритет ще започне приемането на новия закон за МВР. Всъщност, източници от министерството са категорични, че става дума за поредната нагласена и уговорена игра между синдикати, ръководство на ведомството и политици.

След падането на ГЕРБ от власт Йовчев подмени много от регионалните директори на МВР, назначавайки ги като временно изпълняващи, за да не минават през конкурсна процедура. Новият закон премахва конкурсното кариерно развитие в системата и връща сталинския административен подход. Така в навечерието на евроизборите без конкурс министър Йовчев ще може да назначи за титуляри верните му регионалните директори. Те пък, за да се отплатят за доверието ще работят за политическия успех на определени партии. Татяна Дончева също предупреди за този задкулисен сценарий, обявявайки, че „новият проект на закон за МВР е изцяло сбъркан и се приема предизборно”.

Ромските гласове се оказват един от най-важните акценти в изборната технология за ДПС. Според лидери на пловдивските роми в началото на април в софийската централа на Доган е имало специална среща на циганските тартори от кв. „Столипиново”. Разговорите били с Лютви Местан и Делян Певскии, които дали нареждания да бъде обезпечен всеки цигански глас. В началото на изборите предстояла втора среща, на която 

ще се договарят конкретните суми и плащания

В Старозагорска област изборната тактика на движението е поверена на изключително близкия до Лютви Местан Исса Бесоолу. Пред свои близки лидерът на ДПС обича да се хвали, че с Бесоолу споделят заедно ловни приключения. Двамата бяха забъркани и в СРС- скандал, сътворен по времето на Михаил Миков като министър на МВР. По време на изборите през 2009 г. Исса Бесоолу е кандидат за депутат от района, но телефонът му е поставен незаконно от службите на контрол и така реално е подслушван и самият Лютви Местан. Сега с личната благословия на Бесоолу, който в района на Стара Загора наричат „черната каса на ДПС”, в РПУ Казанлък за зам. началник е назначен служител, който преди това се е провалил на изпитите за ДАНС и не е издържал теста. Съгласно Закона за защита на класифицираната информация той не може да заема оперативна длъжност за една година. Въпреки това е назначен за началник на сектор „Оперативен” и реално ще контролира и ще разполага с цялата оперативна информация в района, която може да се използва за политически цели, подозират служители от района.

През март са проведени и специални срещи на ръководствата на ДПС в общините Павел баня, Мъглиж, Николаево и Гурково, на които са разпределени персонално задачите и отговорниците за всяко село. Обявено е, че не трябва да се притесняват за финансирането, защото от централата в София ще бъдат осигурени достатъчно средства, които да покрият разходите по кампанията. Обсъдена е и схема за даване на пари за купуване на гласове. Част от средствата ще се дадат в хранителни продукти, а другите кеш - до 50 лв. Обикновено във всеки селски магазин има списъци с купени храни на вересия. Част от

дълговете на ромите ще бъдат изчистени,

а други под формата на фиктивен заем в тефтерите ще получат храни. Така много трудно се доказва купуването на гласове, обяснява пред наш репортер ромски тартори, посветени в заверата.

Източници на Faktor.bg коментират и че цяла година ръководството на Областната дирекция на МВР в Стара Загора и прокуратурата не са реагирали срещу подаден сигнал за заплаха и саморазправа срещу началника на полицейския участък в Гурково - Райчо Юлиянов, известен като Резата. Заплахите идвали от среди на ДПС и са били да не се бърка в схемите на местните активисти на миналите избори през май. Юлиянов е рода с бившия шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухов, но дори и това не помогнало да се изясни защо политици си позволяват заплахи и шантаж на полицай. Хората от района са уплашени и демотивирани да водят война с търговците на гласове, след като никой не разследва подобни сигнали.

Преди месец Faktor.bg публикува скандални стенограми от заседания на ДПС – Велико Търново. От тях става ясно как с овладяване на държавни и общински постове, дори и с цената на скандали с БСП, ДПС изгражда стройна организация, за да си осигури този път и четвърти евродепутат, защото това е спуснатата от Доган заръка. Пред телевизионния екран лидерът Лютви Местан призна, че изнесените стенограми са автентични, но не даде отговор защо с държавни назначения партията му се готви да шантажира избирателите и Европа.