​Разстрелът на Шафнера разплита мрежа за трафик на хероин в БДЖ

ДАНС разпитва служители на железниците

Димитър Стоянов

На 09 март тази година, в 09,30 сутринта, 44-годишният Стоян Цветков е разстреляни на прага на дома си в София. Мъжът е прострелян във входа на блок 380 в столичния квартал „Св. Троица“. Двамата убийци позвънили на входната врата, Цветков слязъл да им отвори и бил прострелян от упор с два куршума в главата. Умира на място. И към днешна дата полицията продължава да издирва неизвестните мъже, които са убили Цветков. Разследващите предполагат, че килърите са се измъкнали в посока към бившата сграда на столичното следствие на „Майор Векилски“. Живущите в блока твърдят в показанията си пред разследващите, че не са чули и видели почти нищо. Според една от работните версии убийците са позвънили на жертвата си по телефона, като са се представили за полицаи от Трето РПУ. Преди да бъде убит Стоян Цветков е под домашен арест. Разследван е за

наркоразпространение и търговия с акцизни стоки

Разследващите предполагат, че убийците са го потърсили под предлог, че идват да проверят как спазва мярката си за неотклонение. Тази хипотеза обяснява факта, че Цветков е слязъл пред входа на блока, където е разстрелян след кратка разправия. На 09 март главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че Стоян Цветков е бил част от трансграничен канал за трафик на хероин от Турция през България за Западна Европа. Главният секретар на МВР обясни още, че през 90-те години убитият е работил като шафнер в БДЖ, от където идвал и прякорът му - Шафнера.

Нашата проверка по случая обаче показа, че Стоян Цветков не е бил шафнер. Не и в БДЖ. Мъжът е работел на длъжност инструктор в компанията. Светлозар Лазаров свърза убития с конкретен канал за трафик на хероин от Турция през България за страните от Западна Европа. Наркоканалът бил разкрит през ноември 2013 година. Тогава 37-годишният шафнер Константин Сотиров е задържан с 5 кг хероин на слизане от влака Истанбул-София. Това, по думите на Лазаров, е една от версиите, по която се работи.

След разстрела в „Света троица” 

15 служители на БДЖ са извикани на разпити в ДАНС

Твърди се, че шафнерът Димитър Дойчинов е последният от бившите колеги на Стоян Цветков, който го в видял жив. На 08 февруари той се срещнал с него след наряд по международните линии. Според източници близки до разследването, приживе Цветков притежава фитнес зала в района ул. Йосиф Щросмайер. Запознати твърдят, че Дойчинов е активно спортуващ. Потенциалните поводи за срещата между двамата мъже можели да са тренировките или разнасянето на „багаж”.

Първата зала, която Стоян Цветков държи е в квартал „Орландовци”. Там според наши източници неофициално съдружник му е Валентин Славов, който и днес е служител на БДЖ. На 2 декември 2009 година синът на Валентин Славов – Владимир е задържан от полицията в Ниш с 5,1 кг хероин, пренесен контрабандно от България. Тогава 27 годишният Владимир Славов е кондуктор в международния влак София-Виена. Първоначално той е заподозрян, че е предал хероина на гарата в Ниш на двама албанци от Южна Сърбия - от Велики Търновац и от Буяновац. Органите на реда задържат шиптърите „в крачка” - с хероина, след това спират международния влак и арестуват кондуктора. Дори след като е осъден в Сърбия и приведен в Централния софийски затвор, да изтърпява присъдата си, Владимир Славов продължава да е служител на БДЖ. Едва когато през 2012 г. ситуацията беше огласена в предаването „Разследване” на „Нова телевизия”, Славов – син прекрати неплатения си отпуск и освободи заемното от него работно място, като подаде „доброволно” молба за напускане. Тогава от ръководството на БДЖ се оправдаха, че осъденият за наркотрафик кондуктор не е бил уволнен, защото присъдата не е била сведена до тяхното знание. Бащата на осъдения - Валентин Славов и днес продължава да е служител на железниците. Друг, сочен за близък на убития Цветков е шафнерът Емил Николов – Вратаря. Той често попада в полезрението на службите, но екипът ни не разполага с информация до сега той да е бил уличаван в нарушение или престъпление.

До месец юли миналата година жертвата Стоян Цветков е бил служител на Столичната община. Наши информатори твърдят, че той е бил и координатор на местно ниво в ГЕРБ. Според същите източници в структурата на партията го вкарал кмета на Надежда Димитър Димов – Митко Дограмата. Публикации в печата пък свързват кмета с Димитър Стефанов - Митко Каратиста. Последният нашумя, когато на 14 октомври 2009 г. влезе в надзорния съвет на "ЧЕЗ България", като представител на държавата.