Шок! 150 дни преди евроизборите ДПС купува вота с назначения

Когато кажете, че сте хора на Доган, вратите за вас ще бъдат отворени, които са безработни ще бъдат назначени, обещава като вълшебник депутат от етническата партия

 Григор Велчев

150 дни преди изборите ДПС се готви да си купи вота чрез най-безскрупулно използване на политическата власт и притискане чрез държавната машина. Тактиката и стратегията на  етническата партия, която има претенциите да бъде правозащитна организация съвсем не са конспирация, а открито и нагло провеждана политика, дискутирана на събранията им в страната. Потвърждение на това е Протокол от заседание на Областния съвет във Велико Търново (виж ТУК пълния текст, а ТУК предишно разкритие, как ДПС лапа държавни постове). То е проведено на 10 януари тази година. Faktor.bg получи чрез свои източници от старата столица копие от документа, който очертава технологията за купуване на евровота и истинското лице на ДПС при консумирането на власт. 

На заседание с общинските председатели от областта е коментирано състоянието на партийните структури и готовността им за евроизборите. 

Докато левите се самобичуват с компромати между БСП и АБВ, а десните се мерят, кой е по-автентичен, ДПС вече са извадили основното си оръжие за изборна победа - масово назначаване на верни и предани на партията кадри.  Областният председател Гюнай Далоолу задава задължителната рамка: „...ние ще се борим за 4 евродепутата. Обещах, че ще постигнем резултатите от 2009 г. – 9250 гласа”.

Думата взима местният депутат Хасан Хаджихасан. Той е от ромски произход, преди години предаде Доган и стана лидер в отцепническата партия на Гюнер Тахир, но по-късно отново се върна под крилото на Сокола и сега демонстрира преданост. В сегашния парламент Хаджихасан стана известен с побой над лекарка, но скандалът беше замазан и потулен.

„Трябва да ви запозная с назначенията, тази седмица имах среща с БСП относно назначенията. Анджела Досева, директор на  Регионалната дирекция за социално подпомагане е от нашата квота, ние искаме хора на работа! Ще се направят срещи с госпожа Досева и с общините. Имаме много назначения, но ние се стремим да увеличим назначенията, да вкараме още хора. БСП не се съобразяват с нас и ние няма да искаме тяхното одобрение. Ние искахме във ВиК зам. директорското място, беше ни обещано, но сега те бягат.

Имам приятна изненада за вас – тези, които от вас са безработни ще бъдат назначени. Това ще стане преди изборите, за да имате доходи – това предложи г-н Далоолу и г-н Х. Хаджихасан пое ангажимента да се осъществи. Синан Пелхиванов, обл. Председател на младежкото ДПС, ще започва работа в РОСВ. Ако искате вратите да се отворени за нас, когато кажете, че сте от ДПС, то трябва да работим много, Евроизборите са важни за нас. Ако  ни бият всички назначения ще бъдат обречени на провал. 2014 г. изборите ще бъдат като на война, но ние имаме потенциала, нашите назначения ще работят за нас, ще имаме контрол над тях. Стремим се към пълна мобилизация на Евроизборите”, предупреждава заканително депутатът.

Темата за назначенията на „наши и лоялни хора” е в основата на разговора между партийните босове и общинските председатели.

Ивелин Розинов задава въпроса, защо се бавят назначенията на водопровдчици в селата, а депутатът Хаджисан отговоря: „Ако нямаме назначения отивам лично при министрите”. Розинов продължава да натяга пружината: „Нашите хора страдат, те нямат доходи”, народният представител уточнява: „С назначенията, които имаме до сега ще назначим и други хора на работа”.

Членът на областният съвет на ДПС инж. Тодор Тодоров поставя проблема, че във ВиК Горна Оряховица шефът е сменен без ДПС да знае, а БСП си слагат техен човек зад гърба им.  Той се оплаква, че схемите им за завземане на различни постове за сега се провялат в този град. Ахмед Асанов също член на областният съвет настоява шефът на ВиК в Полски Тръмбеш да бъде техен човек. Ивелин Розинов докладва още, че в село Върбовка полицаят Стефан Николов е работил против ДПС и трябва да бъде отстранен от длъжност. Федя Дервишев, председател на ДПС в община Златарица настоява да бъдат отстранени шефовете на Социално подпомагане и ВиК и да бъдат заменени с техни хора.

Естествено на партийното събрание не са подминати и студентите. Юлвер Муса, председател на Академичното дружество докладва, че връзката със студентите е много добра, дава отчет, на предишните избори колко са останали да гласуват във Вилико Търнаво, но получава и важни поръчения – „да спре  отливът на заминаващи студенти по време на избори”.

Областният лидер Далоолу обобщава ситуацията: „Ние вече не искаме специалисти, ние искаме хората да бъдат назначени, няма значение на какъв пост”. На заседанието се спуска и задачата, до евроизборите всички населени места в област Велико Търново да бъдат обиколени най-малко три пъти. Отличниците в партийното строителство ще посетят Европарламента за награда и ще бъдат поканени лично от Филиз Хюсменова.

Този протокол от заседание на областна структура на ДПС не е изолиран случай, а показва моделът, по който хората на Доган действат в цялата страна. С подаване на хляб и работа ДПС купува всички, независимо дали са българи, турци, помаци, роми. Ако тази покварена стратегия на  реализация в първите години на прехода беше типична само за смесените райони като Кърджали, Разград, Шумен, Търговище и др., то вече тотално е пропила тъканта на държавата. Но тази поквара стана възможна заради васалното и антинационално поведение на БСП и лидера им Станишев. Така ДПС преяжда с власт и генерира корупция докато гневните граждани искат „Оставка”, избори и нов морал в политиката. Овладяването на постовете от „наши и верни хора” освен предварително контролиране на изборите е важно и за разпределянето на държавните поръчки, или „порциите” както цинично ги нарече Доган в с. Кочан.