Делото за атентата срещу Трактора в задънена улица, съдът го върна заради грешки

Часове по-късно прокуратурата обвини съда в прекален формализъм

Съдията докладчик Николай Николов прекрати делото срещу Роман Логвиненко за атентата срещу бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров, известен още с прозвището Трактора. Причината изложена от магистрата са допуснати от страна на прокуратурата съществени нарушения в обвинителния акт, които следва да бъдат отстранени от обвинението.

В мотивите си съдия Николов казва, че прокуратурата не е посочила в обвинителния акт срещу Роман Логвиненко, сочен за организатор на неуспешния атентат, фактите описващи обективните и субектвините признаци на престъплението. „Липсата на посочване на тези факти или неяснотата им съставлява съществено нарушение на процесуалните правила“, мотивира се съдията.

В обвинителния акт срещу Логвиненко прокуратурата единствено е описала свидетелски показания и писмени доказателства и е преразказала ситуацията около стрелбата с гранатомети по колата на Алексей Петров. От изложените факти обаче „не става ясна самоличността на лицето /лицата/, които държавното обвинение приема, че са участвали в изпълнителното деяние на престъплението, нито конкретните действия на извършителя /извършителите/“.

Също така липсват факти за използваното огнестрелно оръжие и не са изяснени взаимоотношенията между сочения за поръчител Логвиненко и физическите извършители, като липсват и факти за срещи и контакти между тях. Прокуратурата не е предоставила и данни, според които Логвиненко е улеснил физическото извършване на престъплението.

Според съдия Николов е недопустим подходът на прокуратурата да не се посочват конкретни факти в обстоятелствената част на обвинителния акт, а да се възпроизвеждат съдържанието на събрани в хода на досъдебното производство доказателствени средства /преразказ на свидетелски показания, протоколи за извършени действия по разследване/ и експертни заключения.

„Липсата на фактически дадености, съдържащи се в обвинителния акт, описващи съставомерни признаци на престъплението, за което на Роман Логвиненко е повдигнато обвинение, нарушава процесуалното право на защита на последния. Нарушаването на правото на защита на обвиняемия винаги е съществено процесуално нарушение, което в случая е допуснато в досъдебната фаза на процеса и същото е отстранимо“, се казва накрая в мотивите на съдията.

Часове, след като стана ясно, че съдът прекратява делото срещу Роман Логвиненко, сочен за организатор и поръчител на неуспешния атентат срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, прокуратурата внесе искане в Апелативния съд за отмяна на това решение.

Според държавното обвинение, упрекът, че „липсват фактически твърдения за осъществени срещи и контакти /време и място на извършване/, на които Логвиненко психически да е мотивирал останалите лица да извършат престъплението“ е “прекален формализъм“.