​Министър Захариева към ВСС: По-малко лични емоции, повече работа

Има още много неща, които трябва да се свършат по съдебната реформа, а времето е прекалено малко, изтъкна още тя

Напрежението във ВСС води до намаляване на и без това ниското доверие и демотивиране на съдии и прокурори, което не е приятно. Това каза в студиото на БНТ министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

От друга страна, нормално е да има различия, но проблем е когато се стига до груби спорове за дребни неща – за стаи, например, които създават напрежения, измествайки фокуса на важните неща в съдебната реформа. Догодина тя трябва да бъде завършена, а доста са съществените неща, които трябва да се свършат, коментира Захариева и добави: По-малко лични емоции, повече работа е моят призив. Имат време ВСС да балансират нещата.

Тя обясни, че повод за поредния скандал е било едно писмо, което не е било сведено до знанието на всички членове на ВСС. Именно то стана повод за поисканата оставка на Димитър Узунов, представляващ ВСС, от шефа на ВКС Лозан Панов.

В никакъв случай мисията на европейските ни колеги – проверяващи прокуратурата.

няма да бъде провалена. Но писмото можеше да се сведе до всички колеги във ВСС. Въпреки това нищо фатално не се е случило и ако някой иска да се види с европейските ни колеги – може да го направи по всяко време, обясни министър Захариева.