Парламентът разреши физическата сила на "Военна полиция" при необходимост

Полицаите ще могат да ни докоснат, ако не се подчиним, бягаме или застрашаваме здравето и живота на други държавни органи

Парламентът разреши на служителите на „Военна полиция“ да използват физическа сила и помощни средства в случай на абсолютна необходимост. Това се случи след като Народното събрание прие текстове от Закона за военната полиция на второ четене. „За“ текстовете гласуваха 85 народни представители, „против“ - 6 и въздържали се“ – 1, с което те бяха приети. 

В тях е регламентирано, че абсолютна необходимост има при противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане; задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на орган на службата; при опит на задържано лице да избяга, както и да посегне на своя живот или на живота и здравето на други държавни органи. 

Абсолютната необходимост се отнася и за случаи при нападение срещу граждани и органи на службата, освобождаване на заложници, както и групови нарушения от военнослужещи на обществения и войсковия ред и нападения на сгради и помещения. Физическата сила и помощните средства се използват след предупреждение с изключение на случаите на внезапно нападение и при освобождаване на заложници.