ГДБОП разби престъпна група, действала на територията на четири държави

Лидерът на престъпната група е от грузински произход. Участват както 3-ма българи, така и граждани на Молдова, Грузия, белгиец, унгарец, австрийски граждани, сърбин, черногорци

"Успешно е планирана, развита и реализирана мащабна операция за пресичане на нелегално производство на цигари с участието на лица от 4 държави, сред които има 3-ма българи", съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов на пресконференция във връзка с мащабна операция, в която е взела участие България по отношение на нелегално производство на цигари.

По думите му акцията е проведена между ГДБОП и правоприлагащите органи на Австрия, Унгария, Словакия, Белгия с координиращата роля на „Европол“.

„В резултат на тези мероприятия е неутрализирана организирана престъпна група от 16 члена до момента задържани, 3 от тях са български граждани“, обясни гл. комисар Костов. 

„Групата е действала на територията на тези държави и е изготвяла нелегално тютюневи изделия.

Разпространявала ги е на територията на различни европейски страни, като по този начин са нанасяни вреди на държавите“, поясни той и уточни, че операцията е била реализирана миналата седмица.

По думите му са били разкрити две фабрики в момент на производство.

„Едната на територията на Будапеща. Там са установени 10 тона нарязан тютюн и произведени 50 мастребокса нелегални цигари, предназначен за английски пазар. По същото време е проведена реализация в предградие на Виена. Там в нелегалната фабрика са установени 7 тона нарязан тютюн и близо 500 мастербокса нелегално произведени фалшиви цигари“, уточни той.

„Лидерът на престъпната група е от грузински произход. Участват както 3-ма българи, така и граждани на Молдова, Грузия, белгиец, унгарец, австрийски граждани, сърбин, черногорци – изключително разнороден състав и високо организирана престъпна група“, добави Георги Костов, цитиран от "Труд".

„Положителна е оценката на Интерпол за дейността на ГДБОП. Следва да ги поздравим за изключителните резултат, които дадоха през последните месеци“, подчерта главният секретар на МВР.