Съдът отстрани от поста кмета на Перущица, отхвърли декларация на защитата

Срещу Ради Минчев има повдигнати три обвинения за тежки престъпления

Дни, след като кметът на Перущица Ради Минчев беше пуснат под парична гаранция от 10 000 лв, днес Пловдивският окръжен съд го отстрани от длъжност. Това стана по настояване на прокуратурата, която се аргументира, че ако Минчев продължи да изпълнява функциите си, има опасност да повлияе на подчинените, а от там и на разследването. 

Прокурор Даниела Стоянова посочи, че срещу кмета на Перущица са повдигнати 3 обвинения за тежки престъпления. Първото е за поискан от него подкуп в размер на 40 000 лв. Второто - присвояване в размер на 12 484 лв и третото - документно престъпление. 

Защитата на Минчев адвокат Стефан Левашки представи на съда декларация, подписана от заместника на Минчев и от още няколко негови подчинени, които твърдят, че ако той бъде отстранен, има опасност да се провали финализирането на започнатите европейски проекти от общината. Съдът остави без уважение тази декларация и посочи, че с изключение на обвинението за поискан подкуп, останалите две - за присвояване и документна измама, са достатъчно основание Минчев да бъде отстранен от длъжност за разкриване на първата истина.

"Той заема ръководен пост и може да повлияе на подчинените си свободното да изразяват своите показания и това до доведе до пречки за всестранното изясняване", посочи съдия Христо Симидчиев.