Фалстарт на делото за атентата на летището в Бургас

Причината е, че повечето от хората, които пострадаха при атентата не са редовно уведомени за делото

Съдът отложи насроченото за днес заседание за предварително изслушване, след като стана ясно, че повечето от хората, които пострадаха при атентата на Бургаското летище в Сарафово от 18 юли 2012 година, не са редовно уведомени за делото. Прокуратурата и адвокатите ще опитат да ги призоват за следващото съдебно заседание, съобщава БНР.

Обсъжда се и възможността да се съкрати времето на процеса, като някои от пострадалите и свидетелите от Израел бъдат разпитани с видеоконферентна връзка. При атентата на Бургаското летище бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор, а други 35 бяха ранени. Делото стигна до съда след четиригодишно разследване. 

Прокуратурата обвини задочно Мелиад Фарах – с австралийско и ливанско гражданство, и Хасан ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство, че в периода 28 юни – 11 юли 2012 година са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни. Фарах и Хадж Хасан са обвинени, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната ни сигурност. Двамата продължават да се издирват с червена бюлетина от "Интерпол". Делото в Специализирания съд трябваше да се гледа от съдия Аделина Иванова, като в съдебния състав влизаше ощеВиржиния Петрова и трима съдебни заседатели.