Победа над системата: Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата

Двете институции ще трябва да изплатят по 50 000 лева обезщетение за 6-годишното протакане на съдебния процес

Родителите на студента Стоян Балтов, който беше убит пред дискотека "Амнезия" в Студентски град" през 2008 г., осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата за претърпени неимуществени вреди. Причината е необяснимото забавяне на делото срещу тримата обвиняеми за убийството на 19-годишния Стоян, съобщава в. "Труд".

Двете институции ще трябва да изплатят по 50 000 лева обезщетение за 6-годишното протакане на съдебния процес. Студентът по фармация беше пребит до смърт от Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоянов. Тримата бяха признати за виновни едва в края на 2014 г. - след едно прекъсване на делото заради пропуски на прокуратурата и 4 години "престой" на първа инстанция в Софийския градски съд.

Съдия по делото в СГС беше Петя Крънчева - бивш зам.-председател на съда в мандата на Владимира Янева до юли 2015 г. Няколко дни, след като ВКС постанови окончателната осъдителна присъда, двама от убийците на Стоян Балтов избягаха. Светлозар Стоянов и Вили Георгиев все още не са открити от МВР, за да бъдат вкарани в затвора.