Депутатите одобриха мерки за съдийско сампоуправление в Закона за съдебната власт

Депутатите решиха експертите, които подпомагат дейността на инспектората към Висшия съдебен съвет, също да преминават проверка за почтеност

Парламентът прие окончателно промените в Закона за съдебната власт, засягащи съдийското самоуправление. Разширяват се правомощията на общите събрания на съдиите, съобщава БНР. Предвидено е Общото събрание да дава становища по законопроекти, да изслушва кандидатите за председател. Допуска се съдът да приема вътрешни правила за своята дейност. От БСП и ДПС и обясниха, че това би довело до блокиране на важни решения, защото ще увеличи вътрешните борби и разделението между съдиите.

Съдиите подкрепят съдийското самоуправление. Това би трябвало да са отговорни хора и в никакъв случай не съм съгласна с критиките, че едва ли не общите събрания се превръщат в кадрови орган. Няма лошо те да могат да изслушват канидидатите за председател, да изслушват кандидатите за заместници, и в момента това дори се прави в част от съдилищата, така че в никакъв случай не се изземват правомощията на Висшия съдебен съвет, който си е кадровият орган и си мисля, че това ще помогне за управлението на съда.

Депутатите решиха експертите, които подпомагат дейността на инспектората към Висшия съдебен съвет, също да преминават проверка за почтеност. Те ще бъдат проверявани и за конфликт на интереси и ще се проследява имущественото им състояние. След изтичане на мандата му, член на ВСС ще се връща на заеманата преди това от него длъжност. Не беше прието предложението членовете да бъдат назначавани на по-висока позиция, в което "Патриотичният фронт", БСП и ДПС видяха опит можещите и знаещите да бъдат демотивирани да стават част от съвета.

Депутатите тепърва ще обсъждат спорни предложения, като това магистрати да не са длъжни да декларират принадлежност към т.нар. тайни общества, а в същото време съдиите да декларират пред ВСС членството си в съсловните организации. Очаква се народните представители да решат сигналите за корупция и конфликт на интереси срещу магистрати да не бъдат анонимни, а жалбоподателят да носи и наказателна отговорност, ако сигналът се окаже неверен.