Съдът върна на работа експерт, уволнен след критика срещу Рашидов

Арх. Яна Топалова бе уволнена дисциплинарно през февруари 2015 г след публикации в медиите

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отсъди в полза на експерта, уволнен от Националния институт за паметниците на недвижимо културно наследство (НИНКН) след критично интервюза бутафорните реставрациии вмешателството на Министерството на културата в института.

Арх. Яна Топалова бе уволнена дисциплинарно през февруари 2015 г., четири дни след публикуван разговор с нея под заглавие "Спираме строежи върху исторически паметници, Рашидов ги разрешава". В него Топалова заяви, че НИНКН е подложен на постоянни съкращения и натиск от министерството да одобрява проекти за надграждане на паметници с цел усвояване на евросредства. Архитектът посочи, че ведомството на Вежди Рашидов разрешава намеси в разрез със становищата на експертите, а понякога директно се обажда на временната директорка по телефона.

"Не им харесва някое наше становище, обадят се по телефона на директорката,която е – без извинение – калинка, и всичко се решава. И всичкото това се покрива, всеки опит за публичност бива задушен", каза Топалова. На следващия ден НИНКН се разграничи от думите на служителката си, като намекна, че срещу нея се води дисциплинарно производство за трудови нарушения, заради което тя иска да дискредитира министъра. Върховният административен съд обаче намира, че институтът не е представил нито едно доказателство за нарушения на Топалова. С решение от 29 юни ВАС окончателно отменя заповедта на и.д. директорката Даниела Джуркова за уволнението й и осъжда НИНКН да й плати 500 лв. съдебни разноски.

През 2013 г. съдът върна на работа юрисконсулта Елена Панджарова, чийто пост бе закрит, въпреки че бе единственият юрист в института. През 2011 г. дисциплинарно бе уволнена и арх. Йорданка Кандулкова - единственият директор на НИНКН, назначен с конкурсна процедура. Един от мотивите бе, чеуронва престижа на министерството, като изказва мнения, несъгласувани с него. Оттогава НИНКН се управлява от пряко назначени от властта "изпълняващи длъжността директори до конкурс".