ЕС ни е върнал над 400 мигранти за по-малко от година

България е приела обратно стотици мигранти, които са били върнати принудително от други европейски страни, след като са избягали от родните центрове за настаняване.

Те са изпратени обратно у нас по силата на регламента Дъблин II, според който бежанците се връщат обратно в първата страна по регистрация, ако бъдат заловени в друга - член на ЕС, пише в. Сега. 

За по-малко от година у нас са върнати 449 души. Запитванията от други европейски страни са в пъти повече - 5943.

Това значи, че страната ни задоволява под 10% от исканията на други държави. Данните са за периода юли 2015 г. - юни 2016 г. 

Директорът на агенцията за бежанците Петя Първанова каза, че сириецът от Ансбах е пристигнал у нас в края на 2013 г. и е прекарал тук около 6 месеца. 

Младият мъж не е бил с бежански, а с хуманитарен статут. Именно затова не е можело да се приложи процедурата по връщането му в България.

Германската страна е попитала дали може да го депортира по регламента Дъблин II и след българския отказ комуникацията е била прекратена. 

От статистиката става ясно, че най-много запитвания, отправени от други страни, е имало през януари - 922. Тогава са осъществени 48 трансфера. Най-много хора са върнати у нас през март - 63. Толкова е бил броят им и миналия месец.