Позиция за ситуацията в Турция раздели магистратите във ВСС

В нея се изразява загриженост към спазването на правата на турските съдии и прокурори

Неочаквани спорове в пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) предизвика днес предложението за приемане на позиция за събитията в Турция след опита за държавен преврат и информациите за хиляди отстранени и арестувани съдии и прокурори, съобщава "Правен свят".

Осем от членовете на съвета предложиха пленумът на ВСС да приеме становище, в което да изрази загриженост за магистратите в Турция, спазването на върховенството на закона и независимостта на съдиите и прокурорите. Часове след неуспешния опит за преврат на 15-и срещу 16-и юли, световните медии започнаха да съобщават за хиляди арестувани, в това число и магистрати. Точният брой на задържаните и уволнени съдии и прокурори е неизвестен, но се съобщава, че е достигнал 6000. Появиха се и коментари, че именно представители на съдебната власт в Турция са сред организаторите на опита за преврат, но до момента доказателства за това не са оповестявани.

Голяма част от членовете на ВСС обаче не приеха гласуването на такъв текст, защото в него няма изрична позиция, осъждаща опита за държавен преврат. Михаил Кожарев попита защо изобщо ВСС трябва да излиза с позиция, след като такава има на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС), а съдебният съвет е член на мрежата. Той стигна и по-далеч в разсъжденията си, като посочи, че към момента няма доказателства, че отстраняванията и арестите на магистрати в Турция са незаконни и притеснението за спазване на върховенството на закона е прибързано и неуместно.

"Изразяваме съмнение, че не са спазени правата на тези 2700 съдии и прокурори, без да сме наясно дали е така. Фактът на арестуване не означава, че правата им са нарушени. Не можем да си позволим такава декларация, не знаем дали са спазени права, или не. Ако съвършено законосъобразно са отстранени и арестувани, какво можем да кажем?", обясни виждането си Кожарев.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов контрира, че в предложената декларация няма никакъв политически елемент, а става дума за хуманност, права на човека и демократични принципи.

"Не мисля, че ще навреди. Мълчанието само може да ни направи неми съучастници на това, което се случва", посочи Панов.

Юлия Ковачева беше категорично против промяна в текста на позицията, която според нея и без това е лаконична. По думите ѝ, оценката за опита за преврат е дадена от правителството, а ВСС се е концентрирал върху съдиите и прокурорите.

Главният прокурор Сотир Цацаров изрично каза, че няма да подкрепи такъв текст на позиция, защото той не покривал позицията на ЕМСС, като предложи текст, в който се казва, че ВСС застава зад позицията на европейската мрежа, осъжда и опита за преврат, изказва съжаление за жертвите и ранените, и същевременно призовава за спазване на върховенството на закона при търсене на отговорност от виновните.

Срещу такава позиция възрази пък Калин Калпакчиев, като каза, че манипулативно се подменя посланието. Според него акцентът върху принципа за независимост на съдиите и прокурорите е поставен, защото той е застрашен в Турция и не е работа на ВСС да прави политически оценки за случващото се в съседната ни страна.

След това главният прокурор оттегли предложението си, но подчерта, че ще гласува против първоначалната позиция. Свой вариант предложи и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Той беше ВСС просто да застане зад позицията на Европейската мрежа на съдебните съвети.

Още след първото гласуване обаче 11 членове на пленума подкрепиха първоначалното предложение и то мина, въпреки че останалите 8 от присъстващите бяха против.

Пълният и окончателен текст на позицията на ВСС е следният:

"Висшият съдебен съвет на Република България изразява своята загриженост за спазване правата на над 2 700 турски съдии и прокурори, които по публични данни са били отстранени от работа, освободени от длъжност или арестувани непосредствено след неуспешния опит за преврат в Република Турция. Като организация, членуваща в Европейската мрежа на съдебните съвети, споделяме изразения призив както от ЕМСС, така и от други международни съдийски организации, че търсенето на отговорност от лицата, които стоят зад опита за преврат в Република Турция, не трябва да нарушава върховенството на закона и принципите, гарантиращи независимостта на съдиите и прокурорите и правото на справедлив процес спрямо тях."