"Реформата" на Захариева мина на първо четене, но ремонтът предстои

Според Радан Кънев не е посочен най-тежкият проблем - за ролята на прокуратурата в политикат

Със 116 гласа "за", 5 "против" и 10 "въздържал се" бяха приети промените в Закона за съдебната власт, смятани за голямата крачка за реформа в съдебната система след промяната в конституцията.

Критики имаше от БСП, която беше твърдо опозиционно настроена. За сметка на това критиката на ДПС и АБВ, беше умерена, като  дадоха да се разбере, че смекчаване на текстовете в частта за предлаганото съдебно самоуправление и правомощията на инспектората към ВСС, например, могат да подкрепят управляващите при окончателното гласуване.

Единствено депутатите от ДСБ и Гражданската квота на Реформаторския блок не гласуваха въобще. Те дадоха само 1 глас "за" заради добрите предложения в проекта на министър Екатерина Захариева и 1 глас "против" заради липсата на смелост да се реформира и прокуратурата.

"Не е добър закон, който предвижда семпли промени в съда и още по-семпли в българската прокуратура. Не лекуваме болестта, от която страда съдебната ни система. По същия начин стана и с промените в конституцията. С такива промени бихме задълбочили проблемите поради липсата на смелост да ги назовем", заяви от трибуната в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев.

По думите му не е посочен най-тежкият проблем и той е ролята на прокуратурата в политиката и тясната работа с изпълнителната власт водят на практика до разпъване на чаръд над политическата корупция.

"И не говоря за Сотир Цацаров и Бойко Борисов, а за всеки главен прокурор и всеки премиер. Властите и имената се сменят, но проблемите остават. 68% от българите искат съдебна реформа по румънския модел. Но нищичко от това не е застъпено", каза още лидерът на ДСБ.

И добави, че "ключът за този закон е между първо и второ четене и не е случайно, че ДПС и АБВ - партиите, които изпълниха мократа поръчка за провал на конституционната реформа, сега ще правят предложения".

"Ще видим на второ четене дали този закон ще е семпла реформа или пълна имитация", заключи Кънев.