Бивш кмет на Видин с ново обвинение - за присвояване на почти 5 милиона

Обвиняемият Румен Видов е бил кмет на Община Видин през периода 12.11.2007 г. – 02.11.2011 г

Окръжна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу Румен Видов, бивш кмет на Община Видин, за извършено от него престъпление по чл. 203 от Наказателния кодекс – присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

Обвиняемият Румен Видов е бил кмет на Община Видин през периода 12.11.2007 г. – 02.11.2011 г.

През последните месеци на тази длъжност от 25.07.2011 г. до 21.10.2011 г. при условията на продължавано престъпление той е присвоил пари от бюджета на Общината в общ размер на 4 882 515,87 лева. За улесняване на това деяние Видов извършил престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК, свързано с нарушения на Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за счетоводството, Закона за финансовото управление и контрол на публичния сектор, както и на Закона за общинските бюджети.

Възползвайки се от обстоятелството, че в Община - Видин нямало регистър на сключените договори и голяма част от тях не фигурирали деловодно и физически в институцията, кметът решил да насочи без правно основание голяма част от общинския бюджет в полза на три фирми, собственост на свидетеля Валентин Борисов – ЕТ „Сова-7“, „ЕЛФ-7“ ЕООД и „Аулет“ ЕООД. Две от тях през различни периоди имали сключени договори с Общината.

Към средата на 2011 г. част от сключените договори били прекратени поради изтичане на срока им, като към онзи момент Община – Видин имала неизплатени задължения към трите фирми в общ размер 29 335.91 лв.

За извършване на престъпното деяние Видов използвал реда по чл. 417, т. 3 от Граждански процесуален кодекс – издаване на заповед за изпълнение въз основа на спогодба, с нотариална заверка на подписите, установяваща задължението за заплащане на парични суми, по който ред нямало пречка принудителното изпълнение да бъде насочено срещу всички средства на Община – Видин, извън тези, постъпили като субсидия от републиканския бюджет.

В периода от лятото на 2011 г. и дни преди да приключи кметския мандат на Видов, от страна на трите фирми били изготвени разписки, удостоверения, с различни дати и без дати, които на свой ред на няколко пъти били занесени „на ръка“ на тогавашния градоначалник за подпис, без да бъдат регистрирани в деловодната система на Общината. Документите били получени от него и фактически с подписа си Видов еднолично потвърдил, че представляваната от него Община – Видин, след направена справка в нейните счетоводни масиви, дължи на трите фирми обща сума в размер на 4 882 515,87 лв.

Държавното обвинение приема, че датите, фигуриращи в удостоверенията и разписките не са достоверни, тъй като в хода на разследването е установено, че инвентаризация на задълженията на Общината не е извършвана на посочените дни, както и абсолютното съвпадение на сумите също буди основателно съмнение. В подкрепа на тази теза служат и некореспондиращи дати в отделните документи, както и фактът, че е физически невъзможно установяването на задължения в такъв размер в рамките на един ден.

Въз основа на така подписаните от обвиняемия документи, впоследствие били сключени и спогодби с аналогичен текст, в които било вписано, че Община- Видин признава дължимите към трите фирми суми, без да е било уточнено по кои договори, за какъв период и за какви услуги, колко е било вписано и че този размер на задълженията е установен след инвентаризация в община – Видин. В спогодбите бил вписан и текст, че нито една от страните няма да оспорва дължимата от общината сума. На свой ред дружествата предприели действия по издаването на заповеди за незабавно изпълнение от Районен съд – Видин, снабдили се с изпълнителни листове и образували изпълнителни дела срещу Общината.

Обстоятелството, че спогодби по чл. 417, т.3 от ГПК са сключени единствено и само с фирми, собственост на свидетеля Валентин Борисов, на фона на огромната задлъжнялост на Община-Видин към множество други доставчици, също сочи на специалната у обвиняемия Видов цел - да набави за трите фирми облага. Това се извежда и от факта,че с тяхното подписване бившият градоначалник признал за дължими произволно определени по размер, неизискуеми, спорни и погасени по давност задължения за Общината, предвид липсата на представени платежни документи-фактури, издадени от фирмите доставчици, доказващи, че услугите са извършени и двустранни протоколи, удостоверяващи извършването на услугата, суми за охрана на обекти, закрити или приватизирани преди години, или охранявани от други дружества.

С престъпните си действия Румен Видов е ощетил една от най-бедните общини в страната. Систематичността и безогледността на извършените от него присвоителни действия довели до финансов колапс на Община-Видин, след като нейните сметки били запорирани. Нанесените от него щети имали сериозни последици, засягащи функционирането на целия град: преустановено електрозахранване, вкл. уличното осветление и светофарите, административните сгради на общината, невъзможност за разплащане с доставчици на хранителни продукти за детските градини и опасност от тяхното затваряне, неизплащане на заплатите на служителите в Общината за 4-5 месеца и на ангажираните с дейностите, субсидирани със средства от общинския бюджет и местни приходи.

Предстои съдът да насрочи първото заседание по делото срещу бившия кмет на Видин.

Припомняме, че през март т.г., по внесен от Окръжна прокуратура – Видин обвинителен акт, първоинстанционният съд призна за виновни бившия кмет на Видин Румен Видов и общинския съветник Милена Миланова за присвояване на 103 820 лв. от общинския бюджет. Наложено им е наказание 4 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ на всеки и е уважен предявеният граждански иск.