Бивш министър на Станишев напира да оглави института по правосъдие

Мераклии за поста са още Драгомир Йорданов и бившият правосъден министър Антон Станков

Бившият правосъден министър в кабинета „Станишев“ Миглена Тачева поиска да оглави Националния институт по правосъдие, съобщава сайта De facto Legal, които се позовават и на потвърждение от Тачева.

При първата процедура не беше избран кандидат. Тогава за поста се явиха - настоящият директор на института Драгомир Йорданов и бившият правосъден министър Антон Станков. Никой от двамата обаче не събра необходимите гласове.

Очаква се при втората процедура - крайният срок за подаване на кандидатури изтича на първи юни, отново Йорданов да се яви. Тачева е била председател на Районен съд-Варна. Тя бе заместник-министър на правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски, а по време на Тройната коалиция - министър на правосъдието.

В Управителния съвет на НИП са председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, двама членове на ВСС Светла Петкова и Мария Кузманова, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и деканът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов.