Съдят полицай, взел два пъти подкуп от шофьор за един ден

Полицият на два пъти поискал и приел 70 лева

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем М.П., на 48 г., по досъдебно производство за това, че като длъжностно лице на два пъти поискал и приел 70 лева.

До момента е установено, че на 20 срещу 21 април 2016 г. полицейският служител М.П. от РУ на МВР-Харманли спрял на два пъти за проверка лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“ в гр. Харманли.

Той и негов колега изпълнявали патрулна дейност в града. Автомобилът бил управляван от 43-годишния А.С., който бил неправоспособен водач и имало съмнение, че шофира след употреба на алкохол.

При проверка на документите полицаят установил, че А.С. не притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство. Тъй като нямал правомощия по Закона за движение по пътищата, полицаят М.П следвало да уведоми оперативния дежурен в РУ на МВР-Харманли, който да изпрати служители от „Пътен контрол“ за съставяне на акт за административно нарушение на неправоспособния водач. Вместо това старши полицаят, поискал и получил подкуп от 50 лева от водача на автомобила, за да не му се съставя акт за административно нарушение, без да уведоми оперативната дежурна част в РУ на МВР-Харманли, като му разпоредил незабавно да напусне гр. Харманли.

А.С. и неговият спътник А.М. не отпътували веднага от града, а посетили денонощен магазин, за да напазаруват. На връщане отново били спрени за проверка от същия автопатрул. Установено е, че А.М., който пътувал в лекия автомобил, марка „Фолксваген Голф“, дал на полицейския служител М.П. още 20 лева, които той поискал и приел като дар, за да продължат безпрепятствено пътя си. 

По-късно е бил подаден сигнал на тел. 112. На М.П. е взета мярка за неотклонение „подписка“.