​Христо Динев подаде оставка като градски прокурор

По неофициална информация той е изтъкнал лични причини

Христо Динев подаде оставка като градски прокурор на София, пише "Правен свят", позовавайки се на свои източници. Това е станало днес, оставката е депозирана във Висшия съдебен съвет.

По неофициална информация той е изтъкнал лични причини. Динев не отговаря на мобилния си телефон. От месеци се говори, че той ще напусне поста заради неразбирателство с ръководството на прокуратурата.

През октомври м.г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП). Мотивът - "направени констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и престъпления по чл.123 (убийство по непредпазливост - бел.ред.)". Именно резултатите от тези две проверки, проведени през лятото на 2015 г. са накарали ръководството на държавното обвинение да възложи "цялостна проверка на дейността на административното ръководство" на СГП. Тя обхвана периода от началото на 2014 г., когато Висшият съдебен съвет (ВСС) назначи за ръководител на градска прокуратура Христо Динев, до средата на септември 2015 г. Проверката приключи, но не са ясни резултатите от нея и дали имат нещо общо с оставката на Динев.

Миналата година бившият министър на правосъдието Христо Иванов предложи срещу Динев и колегата му Боряна Бецова да бъде образувано дисциплинарно производство. Мотивът за искането на Иванов беше изтеклата давността за търсене на наказателна отговорност на бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов. Според бившия министър Динев не е упражнил контрол върху подчинената си за своевременно решаване на преписката, както и е забавил с над две седмици случайното разпределение на сигнала срещу Данов. ВСС обаче отказа да образува дисциплинарка на градския прокурор.

Преди да оглави СГП, Христо Динев бе районен прокурор на София.

В момента и.ф. шеф на СГП е Ели Русинова, която е заместник-градски прокурор.