Заместникът на Цацаров се закани да иска отвод на съдии

Борислав Сарафов научил от медиите, че разследващият полицай от ГДБОП Любомила Ценова го съди за 30 000 лева

Заради публикация, че срещу него е заведено дело, заместник главният прокурор Борислав Сарафов поиска от Съдебния инспекторат да провери Софийския градски съд. Позицията на заместника на Сотир Цацаров беше разпространена от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура.

Става дума за статия, озаглавена "Петък 13 на последния етаж в прокуратурата", публикувана в "Капитал". От нея става ясно, че разследващият полицай от ГДБОП Любомила Ценова го съди за 30 000 лева заради заплахи към нея и нейна колежка по повод изключително нелогичните им действия по разследването за данъчни престъпления на лицата, свързани с фирма "Агромах". Заплахите били, че ще им образува дела, които можело и да не стигнат до съд, но щял да им бъде отнет допускът до класифицирана информация и така щели да останат без работа за две години.

Чрез пресцентъра на прокуратурата Сарафов първо изразява учудване, че е научил за делото от медиите и затова се заканва да поиска отвод на съдиите от съответния съд, тъй като не можел да разчита на обективност и безпристрастност.

Сигналът до Инспектората на ВСС пък е да се установи как журналистът от "Капитал" е получил преди всички материали от съда - дали заради лоша организация при администрирането на делата в съда, или заради очевидна и явна недобросъвестност при изпълнение на служебните задължения.

В становището си заместник главният прокурор се спира подробно на хронологията около делото "Агромах", работата на Людмила Цанова по него и задава въпроса - не се ли опитва да оправдае действията си, застраховайки се с делото срещу него и пише:

"Моето, така и на колегите ми убеждение е, че е крайно време да бъде преустановена практиката да се провалят дела заради некадърно и недобросъвестно разследване. Докато подобни действия не се изкоренят, нито една "едра риба" няма да бъде вкарана в затвора, а сивата икономика ще продължи да задушава страната ни и да държи заплатите и пенсиите на обидно ниски нива."