​Полицай прати на съд зам.-главния прокурор Сарафов, заради оказван натиск

Вторият обвинител в държавата заплашвал служителите на ГДБОП, че ще останат без работа

По искова молба на разследващия полицай от ГДБОП Любомила Ценова тази седмица беше образувано гражданско дело в Софийския градски съд. Ответник е заместник-главният прокурор на републиката Борислав Сарафов. Искът е за 30 хил. лв. и е за непозволено увреждане. Причината - Ценова е била обиждана и заплашвана от Борислав Сарафов в кабинета му, разкрива „Капитал“.

Повод за съдебната сага става проведената през март тази година акция на ГДБОП и специализираната прокуратура срещу фирмите "Агромах" и "Пътища Пловдив". Тогава от държавното обвинение съобщиха, че тече разследване срещу неизвестен извършител по подозрение, че дружеството, което е изпълнител по обществени поръчки за над 100 млн. лв., е укрило данъци за близо 14 млн. лв.

Заради това разследване били извикани и разследващите полицайки, които провели разпит на свидетел по делото.

В исковата си молба Любомила Ценова твърди, че зам. главният прокурор е заплашил нея и колежката й, че ще им образува дела, които можело и да не стигнат до съд, но щял да им бъде отнет допускът до класифицирана информация и така щели да останат без работа две години. По време на скандала влязъл и главният прокурор Сотир Цацаров, който по думите на дознателката също се включил в атаките срещу нея.

Случаят е без прецедент в българската съдебна система - дознател съди втория човек в държавното обвинение.