Златко Баретата няма да влиза в затвора

Домашен арест се приравнява на ден в затвора, излежал е повече от 6 г. и половина

Решение на ВКС от 2010 г. показва, че в случая на Златомир Иванов ден домашен арест се приравнява на ден в затвора. Златомир Иванов-Баретата вече е излежал повече от 6 г. и половина, каквато е присъдата му, потвърдена от Върховния касационен съд (ВКС) в петък, пише “24 часа”. 

Иванов не би трябвало да влиза в затвора, ако при изчисляването на наказанието му се има предвид тълкувателно решение №1 от 2010 г. на ВКС. Според него по всички неприключили наказателни производства към 14 април 2009 г. всеки ден под домашен арест на осъдения се приспада като 1 ден в затвора. Златомир Иванов е арестуван от агенти на ДАНС на 6 февруари 2009 г. Обвинен е като лидер на група за разпространение на наркотици и убийства, което обаче не се доказа. 

На 28 януари 2010 г. мярката му за неотклонение е променена от задържане под стража в домашен арест. Изтърпява я до 20 май 2016 г., когато ВКС го осъди окончателно, т.е. 8 г. и 3 месеца до днес. Наказателното производство срещу Баретата започва през февруари 2009 г. На 14 април същата година парламентът променя Наказателния кодекс в частта за приспадането на домашния арест от присъдата (чл. 59, ал. 1). Дотогава всеки ден домашен арест се приспада от наказанието в съотношение 1:1. С промяната в НК 2 дни домашен арест се смятат за 1 излежан от влязлата в сила ефективна присъда “лишаване от свобода”.