​Довереник на Станишев, Първанов и БСП съветва Кунева за битка с корупцията

Вицепремиерът предлага по един зам.-министър да следи за антикорупционните практики

Опитите за реформи на вицепремиера Меглена Кунева отново фокусират обществения гняв със самоцелни чиновнически инициативи. На предстоящото заседание на МС в сряда правителството ще обсъди идея на вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева всички министри да определят по един от своите заместници да стане и координатор по антикорупционните дейности в дадената сфера.Те ще трябва да следят и противодействат на корупцията. В петък идеята е била обсъдена на заседание на Националния съвет по антикорупционни политики (създаден с 136 ПМС/29.05.2015). И одобрено естествено и от неговия Граждански съвет. От пръв поглед поредната реформа изглежда безумна. У нас има 17 министерства, а това означава съответно 17 нови зам.-министри. Раздуване на щат и финанси за нови шофьори, секретарки, сътрудници и т.н. С функциите за антикорупция могат да бъдат натоварени и сега действащите зам.-министри, но съвсем не става ясно по какви критерии ще се избират най-точните от тях, и дали няма постовете да бъдат раздадени по партийни квоти пак на наши момчета.

Анализатори от правоохранителната система са категорични, че идеята на Кунева е абсурдна, с нея ще има само отчитане на дейност и някакво хаотично движение, но не и истинска битка с корупцията. По какви механизми един зам.-министър ще следи за корупционни практики министъра, който му е и шеф и може по всяко време да го освободи, питат юристи. Същото се отнася и до останалите зам.-министри и политическия кабинет на министъра.

По-любопитен обаче е съставът на Гражданския съвет, който съветва Кунева по антикорупционни политики.

Неговият състав е подбран от самия вицепремиер и министър на образованието и се състои от 9 представители на неправителствени организации, борещи корупцията, представители на бизнеса и "независими експерти". Кои са тези лица обаче никога не съобщавано.

Разследващият журналист Григор Лилов разкрива на личната си страница във Фейсбук, че един от тях е Калин Славов.

„На пръв поглед попадение - ръководител на родното НПО "Прозрачност без граници" (т.е "Трансперънси интернешънъл)".

Но този борец срещу корупцията е бил съветник на Сергей Станишев (от 2005) като премиер, бил е човекът за връзка на президента Първанов с парламента, както и негов правов съветник и то още на крехката възраст 27-29 г. И в Тройната коалиция между БСП, ДПС и НДСВ, свалена от власт именно заради корупция е заместник-министър на МВР с министър Михаил Миков - онзи, същият, дето е шеф на БСП“, пише Лилов.

Къде е дясното на Кунева и представлявания от нея Реформаторски блок, пита Лилов и констатира: „Е, заради такива "нещица" твърдя, че у нас партии няма! Няма и истински НПО-та, които под етикета обществен продукт са си олигархичен такъв за обществено и медийно въздействие“.

Виж тук каква идея за борба срещу корупцията ще обсъжда правителството в сряда:

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=3753&g=&vis=000168