Екатерина Захариева: Трябва да се търси произходът на парите в КТБ

Какъвто и закон да напишем, въпросът е с неговото прилагане, заяви правосъдният министър

Важно е къде са отишли кредитите, които държавата плати за КТБ. Със сигурност е имало много хора от властта и съдебната система, които са имали средства в нея, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Не знам на кого е била КТБ, но мениджмънтът и управлението са били лоши, добави тя. 

Министър Захариева разкри, че е било взето решение от Етичната комисия да се самосезира, за да се види дали има разминаване в списъците на КТБ и данъчните декларации на вложителите и кредитополучателите на банката. Оттам нататък трябва да се търси произходът на парите. След това има административни наказания, има и наказателно преследване. 

"Нека да се види има ли разминаване с данните, декларирани пред Сметната палата“, посочи още Захариева. „Според мен трябва да се провери дали произходът на парите не е от незаконна дейност. Въпросът е какво следва след това. Има доста какво да се желае в разследването. Магистратите, които са произнесли оправдателни присъди на нарушители на закона, би следвало да им се търси най-малко дисциплинарно производство“, категорична бе министърката и не изключи вероятността грешки да са били допуснати от некомпетентност. 

„Ние сме на едно от първите места по осъдителни присъди, но това не е така при делата с висок обществен интерес. Какъвто и закон да напишем, въпросът е с неговото прилагане“, категорична е Захариева.