17-годишният убиец от Кърджали: Мислех, че стрелям с газов пистолет

Арестът е по-сигурно място за него, коментира адвокатът на обвиняемия

"Не исках да убивам Методи, а само да го изплаша. Мислех, че стрелям с газов пистолет. Бях много уплашен и избягах от страх. Разбрах, че съм го убил едва след като ме задържаха". Това заяви в съдената зала на Окръжния съд 17-годишният Нурсен Христов, който в понеделник по обяд застреля на пазара в Кърджали 30-годишния Михаил Райчев. Съдът остави в ареста младия убиец след като и защитникът му адвокат Георги Белев настоя за това. Мярката беше внесена в съда от окръжния прокурор Желязко Стефанов, който се мотивира, че има опасност привлечения като обвиняем да извърши друго престъпление или да се укрие.

"Арестът е по-сигурно място за него. Самият той желае да остане задържан", заяви адвокат Белев. Според него до убийството се е стигнало заради разочарованието на Нурсен и близките му от закона. Адвокатът разказа пред съда, че преди около месец била отвлечена 17-годишна братовчедка на клиента му. За случая били уведомени и полицията, и прокуратурата, дори и министъра на вътрешните работи. Въпреки това от жалбата не е имало никакъв резултат. В същото време към семейството на твлеченото момиче били отправяни заплахи за саморазправа от похитителите на момичето, което предизвикало ответна реакция.

"Нурсен не е планирал предварително убийството. Той е действал импулсивно и емоционално. Страхувал се е за своя живот и за живота на близките си", каза още Георги Белев. В съдебно заседание стана ясно, че по време на убийството Нурсен е носел два пистолета. Стрелял е с единия пистолет в гърба на Михаил. След като произвел изстрелите убиецът побегнал и изхвърлил единия от пистолетите. От другия се освободил докато тичал по пасарелката над река Арда. Нурсен прекарал няколко часа в гората над кв. "Прилепци", където е дома му. След това взел автомобила на вуйчо си и отпътувал към Свиленград, където смятал да се укрие в свои роднини. По пътя му прилошало и спрял. Бил забелязан от граничен патрул. Граничарите спрели да видят какво става и се усъмнили, че младежът има шофьорска книжка и поискали документите му. При направената справка станало ясно, че Нурсен е обявен за издирване.

От справката, изнесена пред съда от окръжния прокурор стана ясно, че Нурсен има 2 криминални прояви и се води на отчет в Детска педагогическа стая. През 2014 г. бил заловен да краде монети от кафе машина, а година по-късно бил уличен в кражба на хранителни продукти от хипермаркет в Кърджали.