Съдът оправда двама бивши директори на мини "Марица изток"

Иван Марков и Гочо Христов бяха обвинени в престъпления по служба и за нанесени щети за близо 1 милион лева

Състав на Окръжния съд в Стара Загора с председател съдия Татяна Гьонева оправда днес на първа инстанция бившите изпълнителни директори на държавните мини "Марица изток" Иван Марков и Гочо Христов, съобщава "24 часа". Те бяха обвинени в престъпления по служба и за нанесени на фирмата щети в размер на близо 1 милион лева. Прокурорът по делото Алексей Ангелов каза, че първо ще се запознае с оправдателната присъда, която е над 30 страници, а след това ще я протестира пред Апелативния съд в Пловдив. Според него, в хода на делото съдът допуснал съществени процесуални нарушения.

"Щастлив съм, на всички беше ясно, че обвинението срещу мен бе скалъпено с цел да ме окалят, вярвам в българското правосъдие", сподели на свой ред Иван Марков.

Разследването срещу двамата директори, които управляваха мините до юли 2009 г., започна преди повече от 6 години. Преди това Марков загуби парламентарните избори като мажоритарен кандидат за депутат от БСП през същата година.

Делото е в съда от януари 2012 г., но след различни перипетии ход му бе даден чак през октомври 2013 година. Първоначално бе съобщено, че материалите по него са събрани в 174 тома, по него трябваше да бъдат разпитани над 200 свидетели и вещи лица. Само обвинителният акт бе от 130 страници, веднъж той бе връщан от съда заради хронологична грешка в него. В последствие чрез експертизите на вещите лица сумата, за която бяха обвинени двамата директори, бе драстично намалена, докато се стигне до вчерашната оправдателна присъда.