Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу сина на Ценко Чоков

Причината - причиняване на лека телесна повреда на 18-годишния Радослав Илиев

Районна прокуратура – Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт срещу 18-годишния Мартин Чоков (б.р. - син на кмета на Галиче Ценко Чоков) за причиняване на лека телесна повреда на 18-годишния Радослав Илиев от с. Галиче по хулигански и расистки подбуди и след като е осъждан за причиняване на средна телесна повреда . Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София. 

Инцидентът е станал на 12 януари 2016 г. на улица в с. Галиче, където пострадалият бил застигнат от джип, управляван от Мартин Чоков. Без никаква причина обвиняемият е започнал да обижда Илиев, акцентирайки на етническия му произход. След това слязъл от колата и му нанесъл удари в лицето с юмрук. Радослав Илиев паднал по гръб, удряйки главата в тилната част в камък. Чоков имал намерение да извади бухалка от автомобила си, за да продължи побоя, но тези негови действия били спрени от возещия се в колата негов приятел. 

Пострадалият се опитал да се изправи, но не успял и останал да лежи известно време на земята до пристигането на негов близък, който го закарал в Спешния център в гр. Враца. Лекарите констатирали мозъчно сътресение, поради което бил подаден сигнал до РУП - Враца за постъпило лице след нанесен побой. Изготвената по досъдебното производство съдебно - медицинска експертиза сочи, че пострадалият Радослав Илиев е получил ограничено линейно счупване на тилната кост в дясно с надлежащ оток на меките тъкани, дискретен кръвоизлив под меките мозъчни обвивки с оток, както и оток на дясна буза. 

Тези наранявания са окачествени от вещите лица като лека телесна повреда по смисъла на чл. 130 ал.1 от НК. Разпитан в хода на разследването Чоков не се признава за виновен. Спрямо пострадалия и родителите му била взета мярка за защита – лична физическа охрана, поради опасения от натиск от бащата на обвиняемия. След образуването на досъдебното производство РП – Бяла Слатина внесе искане до съда за вземане на мярка за неотклонение на обвиняемия Чоков „задържане под стража“, но Районният съд не го уважи и определи мярка за процесуална принуда – „гаранция в пари“. Това е поредното престъпление, извършено от Мартин Чоков. В районен съд – Бяла Слатина е внесен обвинителен акт срещу него отново за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди. Мартин Чоков вече е осъждан условно, като настоящото престъпление е извършено в изпитателния срок на наложено наказание „лишаване от свобода“.