Експертизата за смъртта на Тодор разбуни Враца

Юристите пък предупреждават, че върху разследването за смъртта на ученика не бива повече да се оказва натиск от улицата

Оповестената публично медицинскаекспертиза за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца се превърна в най-коментираната тема в града и отново раздели общественото мнение, пише "24 часа".

Според заключението на петорната експертиза нанесеният от братята Десислав и Иван Дамянови побой над момчето не е пряка причина за смъртта му, а само му е причинил болка. Специалистите патолози смятат, че изострил се сърдечен проблем е довел до припадането на Тодор и последвалата смърт след приемането му в болницата.

Именно това заключение предизвика най-много възражения сред близките и приятелите на Тодор, запознати отблизо с битието му приживе. Местни лекарисъщо са учудени от колегите си, правили аутопсията и посмъртните изследвания на починалото момче. Позовавайки се на дългогодишният си опит, те смятат, че е много вероятно именно побоят над Тодор да е изострил до краен предел сърдечната му аритмия и последвалите нарушения в дихателната му дейност.

Медиците са озадачени, че в медицинското заключение подобна вероятност дори не е допусната, въпреки че нанесените преки удари върху момчето може и да не са били видимо фатални за живота му. Според защитата на близките на момчето това е пропуск и дава възможност експертното заключение да бъде оспорено в съда.

За тези, които смятат, че Тодор е предизвикал с поведението си конфликта на улицата, експертизата е окончателното доказателство, че братята са невинни. Те са убедени, че Поничките са били предизвикани от агресията на момчето и са се защитили както намерят за добре.

Юристите пък предупреждават, че върху разследването за смъртта на ученика от гимназията "Васил Кънчов" не бива повече да се оказва натиск от улицата и ангажираните с него трябва да бъдат изчакани спокойно да си свършат работата докрай. Единствено съдът е в правото си да приеме или не представените доказателства и да вземе под внимание възраженията на двете страни в бъдещия процес, категорични са те.