Ясен Тодоров: Незаконни записи не би трябвало да се коментират

Разделението на властите не е абсолютно, то означава и взаимен контрол, коментира председателят на Етичната комисия

"Моралът е доста разтеглива категория. Ако се съдеше не по закон, а по морал, в присъдите щеше да има големи амплитуди. Тъй като това, което е морално според едни, е неморално според други" с тези думи в интервю за в. "Труд" председателят на Етичната комисия на Висшият съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров коментира предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за сформиране на независима комисия, която да провери изтеклите разговори между съдиите Янева и Ченалова.

"Преди всичко според мен незаконни записи не би трябвало да се коментират - не и официално, тъй като те по закон нямат доказателствена стойност и от тях няма как произтекат санкции за каквито и да е лица". Това заяви председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров в интервю за в. „Труд“. "Моралът е доста разтеглива категория. Ако се съдеше не по закон, а по морал, в присъдите щеше да има големи амплитуди. Тъй като това, което е морално според едни, е неморално според други" добави още той по случай скандалният случай със съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Думите му се отличават от практиката на ВСС по сходни казуси - през 2013 г. съветът уволни тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов именно след като в публичното пространство изтекоха нерегламентирани записи от негова среща с премира Борисов в Банкя. Ясен Тодоров, чието име се споменава от Янева като човек, който я "успокоил" преди отстраняването й от длъжност, развива тезата, че не се цели "независимо разследване, а разследване с определен резултат. Какъв? Това е вече ясно - отстраняване на неудобни членове на ВСС и на главния прокурор."

На въпрос как ще коментира признанието на главния прокурор Сотир Цацаров, че се среща с премиера няколко пъти в седмицата, Тодоров отговаря: "Разделението на властите не е абсолютно, то означава и взаимен контрол, и взаимодействие между тях. Аз не виждам нищо ненормално в това главният прокурор и министър-председателят, който оглавява правителството с правоохранителните органи, данъчните, НАП и т.н. да се срещат и обсъждат теми, свързани с борбата с престъпността. Както няма нищо лошо в това главният прокурор да се среща с министъра на вътрешните работи."

Председателят на Етичната комисия на ВСС, за която в доклада си ЕК напомни, че не е припознала професионалната етика като свой приоритет, поставя под съмнение автентичността на записите: "Преди всичко аз не съм убеден в автентичността на този запис, а още по-малко в истинността на изнесените с него факти. Пред журналисти г-жа Ченалова казва: Да, чула съм тези неща, но не знам кога и къде е проведен този разговор. Тя нямала спомен също така кое е лицето от мъжки пол, чийто глас се чува на записа. Аз не виждам как може в един процес да се кредитират показанията на човек, който си спомня избирателно някои неща, а други не. Учудваща е тази избирателна памет! При това и г-жа Ченалова, и г-жа Янева твърдят, че записите не са съвсем оригинални. Тяхното изтичане месеци след евентуалното им провеждане изглежда като една не дотам добре режисирана пиеса. Аз имам обяснение защо се играе тя и защо точно сега. Когато прееекспонираната конституционна реформа леко зацикля, започва атака срещу неудобните представители на съдебната власт, заклеймявани като "врагове на реформата" и "пазители на статуквото".  Тодоров коментира, че идеите за конституционна реформа и изтеклите записи са "целенасочен удар срещу държавността" и "целят овладяване на съдебната система и подчиняване на прокуратурата от определен кръг хора."