Иванов: Определени среди създават фалшива истерия около аферата "Яневагейт"

Според правосъдния министър този скандал ще има дестабилизираща роля, която ще отложи приемането на важни текстове за промяна на Конституцията

Публикацията на “Медиапул”, в което Европейската комисия поиска независима проверка по “Яневагейт” и истерията, която предизвика в медиите, е опит да се подмени темата, която стои зад аферата с "двете каки". Това стана ясно от изявлението на министърът на правосъдието Христо Иванов-  

“ЕК опроверга само заглавието. Нямам причини да си подам оставката, защото първи аз, тук във ВСС, го опровергах. Това, което казва комисията, го има във всички доклади - че трябва да има независима проверка”, посочи Иванов.

По думите му, основната причина за тази фалшива истерия е опитът на определени среди да се отклони вниманието от фактите в разговора между двете съдийки, които трябва да бъдат проверени. 

Що се отнася до думите на главния прокурор Сотир Цацаров за връзка между записите и приемането на промените в Конституцията, Иванов бе категоричен: “Скандалът има дестабилизиращо влияние върху определени среди, така че по-скоро той би се отразил негативно на консенсуса за приемане на текстовете”.

Според него всичко, случващото се в момента, е възможно, защото в Софийският градски съд (СГС) с години са се трупали проблеми и съмнения.

Шефът на Висшия касационен съд Лозан Панов, който се появи малко преди правосъдния министър, миналата седмица пък предложи държавният глава да сформира специална комисия с участието на трите власти, която да провери записите, тъй като ВСС и прокуратурата, които по закон трябва да направят това, са компрометирани от записите и съмненията за зависимост ще останат. Днес той цитира решение на Конституционния съд от 1995 г., според което при извънредни ситуация като тази, президентът има право да действа извънконституционно.

Днес Съветът се събира извънредно заради искането на Христо Иванов за започване на дисциплинарни производства срещу председателя на Софийската градска прокуратура (СГП) Христо Динев (чието име също се чува в записите) и срещу прокурора Боряна Бецова, определена като "гнила ябълка" от посланика на Франция в България Ксавие дьо Кабан.