Татяна Дончева: Янева и Ченалова няма да се оставят да ги хвърлят на кучетата

Сагата с двете каки е продължение на филма КОЙ?, заяви лидерът на Движение 21

Има остър недостиг на прилична информираност на гражданството. Към обществото ни тече информация за факти, но хората нямат възможност да стигнат по свой път за тези факти, а се използва медийният монопол на Пеевски и ДПС, както и на ГЕРБ, за когото този скандал със записите на двете "каки" е неприятен, заяви в предаването "Лице в лице" на бТВ лидерът на Движение 21 Татяна Дончева. "Целта е да бъдат лишени от информация и да бъдат подложени на внушения такива, каквито ДПС и ГЕРБ смятат, че им изнасят", каза още тя.

Ако оголим фактите, ето как стоят нещата, опита се да обясни на разбираем юридически език Дончева. "Владимира Янева и Ченалова са ключови съдийки на Софийския градски съд. Янева стана председател благодарение на политическата протекция на ГЕРБ и лично на Цветан Цветанов. Янева имаше възможност, според съдебната вътрешна информация, да изпълни определени поръчки и услуги. Ченалова е една от приближените й съдийки, чрез които тези услуги са извършвани. Поръчки са идвали както от кабинета на министър-председателя, така и от кабинета на Пеевски и тези две фигури имат определен контрол върху Висшия съдебен съвет и персонала му. Това е, което знаем предварително. Ние сега трябва да гледаме на тази сага с "двете каки" като продължение на филма "Кой", а не това, което иска Местан да види - че е сценарий срещу Борисов."

По-нататък Дончева продължи: "Това, което казва Ченалова, е, същото, което знаем, че се случва. Тя го назовава на глас, останалите магистрати предпочитат да мълчат, но ако ги питате на четири очи, ще кажат същото. Само един пример - скандалът с гнилите ябълки и делото Белведере беше поръчка."

Според юристката, която твърди, че е запозната със системата, двете "каки" няма да пуснат да бъдат хвърлени на кучетата просто ей така. "Те са се борили за мястото си дълго време. Това са каки, които са се борили за хляба и поста си."

Дончева, която е и бивш прокурор, изложи още от своите твърдения. "Тезата на Борисов почива само на тези факти, които са излезли на повърхността. Аз знам и други факти. Няма да правя нищо, за да излязат, но те ще излязат, защото твърде много хора знаят за тях - за обвързаността на Борисов и Пеевски със СГС в лицето на Янева. Единият от каналите тече през главния прокурор."

Лидерът на Движение 21 зададе риторичен въпрос: "Искаме ли ние - гражданите, президентът, журналистите, искаме ли правосъдие и върховенство на закона? Не, не искаме. Когато искаме, ще направим каквото трябва. Нищо не правим. Вие не може да намерите група магистрати, които с лицата си да излязат и да кажат: Ние това го знаем! Този Висш съдебен съвет, с този състав, е решаващият орган, но след като са привиквани на килимчето. Половината ВСС е в кюпа с поръчките. Един съдия, за да го назначите, трябва да минете отгоре му с валяк. Там са подбирани с години наред, особено в ръководните постове - те са алчни, лесно купени и се поддават лесно на натиска."

Дончева не подмина и предложението президентът да се намеси. "Не може президентът Плевнелиев да си измива ръцете. Ами кой трябва да го направи? Замесените в скандала? Само той не е замесен. Нека да инициира, да събере конституционалистити и юристите и да видят как това може да бъде направено. Но при всички случаи трябва да има публична проверка."

На въпрос не може ли магистратът да откаже поръчка заради морала си и достойнството, Татяна Дончева отговори: "Ако откаже изпълнението на поръчките, няма да бъде назначен. Конституцията е ключът за промяна в съдебната система. Тя може да прекомпозира целия състав на прокуратурата. Трябва да се проведе операция "прочистване на системата". 

На твърдението, че не в системата, а в хората е епроблемът, Дончева коментира: "Проблемът е в хората, но системата, която е създадена, произвежда тези хора. За да ги махнеш и да им създадеш друга конструкция и правила, които да не дават възможност да не се допуска тази вакханалия, трябва да промениш конситуцията и закона."

В заключение Дончева заяви по "орбански": "Държавата ни е в един зловещ сценарий от много години. Трябва да се справим с него - засега мога да ви кажа толкова, нямам достатъчно самочувствие да ви говоря с имена, но това е моето усещане и представа от дългия ми опит в политическия живот."