Янева "елегантно" съветвала Ченалова как да решава определени дела

По думите на търговския съдия Янева и Цацаров били

Владимира Янева, в качеството си председател на Софийския градски съд, "елегантно" казвала на съдия Румяна Ченалова как да се решават определени дела. Това разкри самата тя преди нейното изслушване във Висшия съдебен съвет (ВСС) днес. 

Отстранената съдийка каза още, че главният прокурор извикал веднаж председателката на най-голямото българско съдилище, за да й даде "инструкции" по висящо дело, "по което имаше намеса на един посланик".

Освен това Ченалова намекна, че Владимира Янева и главният прокурор Сотир Цацаров били "близки".

"Мисля, че бяха близки", каза тя за Цацаров и Янева. "Имаше едно дело, по който главният прокурор я беше повикал, не е приключило делото. Имаше намеса на един посланик, имаше указания на главния прокурор, но аз не изпълних тези послания", коментира Ченалова.

“Не съм аз единственият съдия, който е викан и е казвано: “Виж това дело как ще се реши” или “Внимавай как ще се реши” или нещо в такова смисъл”, посочи тя. Ченалова заяви, че е била викана от председателя на СГС - тогава Владимира Янева. Тя обаче не може да се сети конкретно дело, но отрече да става въпрос “Белведере”, “Октопод” или “Соло”, които добиха популярност в обществото.

На въпрос дали ги е решила така, както е карана, тя заяви: “Е, не винаги нещата стават както се иска, защото то просто не може”. Ченалова отрече и да е получавала нещо срещу тези “молби".

Ченалова разкри още, че автомобили тип "баничарки" с пловдивски регистрации от известно време седят пред дома й. Като според нея допреди излизането на записите, тя не ги е виждала никога. "Имат на тавана някакви кутии, не мисля, че са толкова глупави антените да ги покажат", заяви тя в отговор на въпрос.

Съдията даде и още подробности около парите, предложени й от Янева. С мъжа си Янева дошла в дома на Ченалова. Двете отишли в едната стая, а съпрузите - в друга. След това Янева и съпругът й си отишли, а Ченалова и нейният съпруг открили изсипани пари на леглото в спалнята им. Според Ченалова веднага като ги видяла се обадила на Янева и тя дошла да си ги вземе.

"Тя ме предупреди да не говоря срещу главния прокурор. Предложи ми пари, които отказах, но не е казвала, че това е подкуп, за да не говоря. Въпросът е как аз съм го приела … Съпругът ми бе разтърсен от случилото се", разказа Ченалова.

Тя бе категорична, че предложената сума не е била израз на приятелска загриженост. "Не приех предлагането на тези пари като израз на приятелска помощ, защото тя би трябвало да се прояви много по-рано", каза уволнената вече съдийка. Тя предположи, че посещението е било във връзка с анонсите, че аз говори веднага след освобождаването й от ареста. "Янева ме познава добре и аз съм изразявала определено отношение към политиката на главния прокурор, не съм се съгласявала с тях. И вероятно, познавайки ме, и предвид обстоятелствата около мен, е решила, че ще говоря срещу главния прокурор и дойде да ме предупреди да не говоря, защото ще имам неприятности", каза Ченалова.

"Не знам дали е била загрижена за моята сигурност, защото за времето от декември до въпросния разговор през април не е имало никакви нейни действия, които да покажат такава загриженост. Говоря за действия като ръководител на Софийския градски съд. Мисля, че се притесняваше за себе си. Има определени обстоятелства, за които още не съм говорила", допълни още тя.

“Предполагам, че Етичната комисия ще се фокусира върху автора на записите. Не мога да ви кажа кой е, не съм аз авторът на тази записи. На мен ми се струва, че някой прави нещо технически”, каза тя по отношение на излизането на записите на порции.

Ченалова отказа да каже кой е третият участник в разговорите. “Не искам да посочвам други хора, да ги намесвам и да им създавам неприятности”, каза тя. “Ако той има доблест и достойнство, нека излезе и да го каже”, призова Ченалова.

В отговор на въпрос дали била свидетелства пред прокуратурата в сегашния й вид, тя заяви: “В никакъв случай - ще извърши проверка, ще се реши, че няма данни за престъпление, ще се прекрати и на мен ще ми бъде образувано дело за набедяване”.

Съдията заяви, че има още какво да разкрие за отношения между премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, но ще ги съобщи по-късно. "Аз ги казвам обаче и какво се случва. Няма кой да ме чуе".

Утре тя ще бъде разпитана в ДАНС, но не знае за какво. Днес ВСС е изслуша на закрито заседание.