Разпределят публично делото за обявената във фалит КТБ

Корпоративна банка бе обявена в неплатежоспособност от 6 ноември 2014 г.

Върховният касационен съд публично ще разпредели делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка, съобщиха от съда.

Във ВКС са постъпили частни жалби от КТБ, представлявана от изпълнителните директори и от "Бромак" ЕООД - легитимиращо се като мажоритарен акционер, отделно от "Бромак" ЕООД и от "Бългериан Акуизшън Къмпани. Жалбите са срещу тези части на решението на Софийския апелативен съд, с които жалбите им са оставени без разглеждане като недопустими.

В частните жалби се съдържат искания за отправяне на преюдициални запитвания, като смисълът на въпросите в тях е дали е легитимиран длъжникът, чрез органите му и акционерите, да обжалва първоинстанционния акт, както и възможно ли е съдът по банковата несъстоятелност да извърши косвен инцидентен съдебен контрол на валидността и законосъобразността на административния акт на БНБ за отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност.

Припомняме, с решението си от 22 април Софийският градски съд обяви неплатежоспособността на КТБ с начална дата 6 ноември 2014 г.