Правозащитници осъдиха парламента, отхвърлил антикорупционния закон

Този отказ от активни действия се случва при ситуация на траен, хроничен проблем с корупцията в България

Международната асоциация "Прозрачност без граници" ("Transarency International") категорично осъди вчерашното отхвъляне на антикорупционния закон с автор вицепремиера Меглена Кунева

От организацията изпратиха отворено писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева с копия до лидерите на парламентарни групи, в което изразяват мнение, че посланието, изпратено от парламента, е неприемливо за българските граждани, бизнеса и международната общност.

"На практика отхвърлянето на законопроекта е в противоречие и с приемането на Антикорупционната стратегия от Народното събрание и конкретните мерки по нейното прилагане. Следва да държим сметка, че този отказ от активни действия се случва при ситуация на траен, хроничен проблем с корупцията в България", пишат още те.

От "Прозрачност без граници" признават, че също имат забележки към законопроекта, но всички спорни моменти е могло да бъдат изчистени между първо и второ четене.

По-рано днес след заседание на коалиционния съвет стана ясно, че текстовете все пак ще бъдат приети, но след три месеца.