Осъдиха областния лидер на ДПС в Силистра на 2.5 години затвор

Бившият кмет на община Главиница Насуф Насуф ще получи и четиригодишен изпитателен срок, както и забрана да заема държавна или обществена длъжност в продължение на три години

Осъдиха областния лидер на ДПС в Силистра на 2.5 години затворзаради неизгоден договор, сключен в ущърб на община Главиница, която Насуф Насуф е управлявал. Нарушението е станало през 2007-ма. Договорът е облагодетелствал сметосъбиращата фирма "Гранд комерс Варна" ЕООД в ущърб на управляваната от него община. Това съобщиха от прокуратурата.

Насуф ще получи и четиригодишен изпитателен срок, както и забрана да заема държавна или обществена длъжност в продължение на три години. Решението идва след първоначална оправдателна присъда от Окръжния съд в Силистра, която е обжалвана от прокуратурата пред Апелативния съд във Варна. Новата присъда може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

На 6 декември 2007г. Насуф е подписал договор със сметосъбиращата фирма, според който тя е трябвало да "предостави услуги по сметосъбиране, извозване, третиране в депа за битови отпадъци и поддържане на териториите за обществено ползване в населените места на общината". Ден по-късно обаче тогавашният кмет е подписал и допълнителен протокол, с който по думите на прокуратурата "е изменена съществено клауза от вече сключения договор". "С промяната в протокола кметът Насуф поел от името на община Главиница задължение за заплащане след изрично поискване на 126 000 лв., представляващи стойност на 210 контейнера за твърди битови отпадъци," обясняват от прокуратурата. Според първоначалния договор с "Гранд комерс Варна" обаче, фирмата се е задължила за своя сметка да осигури необходимите 210 контейнера за смет.

Според Окръжна прокуратура Силистра, престъплението на Насуф "е извършено в пряк умисъл с цел да набави за "Гранд комерс Варна" ЕООД облага." След това областният лидер на ДПС умишлено е укрил двата документа за спогодба между общината и фирмата, които не са били на разположение в канцеларията, където трябвало да се съхраняват. Общинският съвет на Главиница не е бил информиран за поетите задължения, твърдят още от прокуратурата. Насуф Насуф е кмет на Главиница в продължение на два мандата. През 2012г. става областен лидер на ДПС в Силистра. През май 2013г. кабинетът "Орешарски" го назначи за областен управител на Силистра, като Насуф заемаше длъжността до есента на 2014г.