Банев задължнял с 400 хиляди лева към община Созопол

От Общината не пожелаха да застанат пред камера, но предоставиха ясно становище. По техни изчисления за последните две години собственикът на къмпинга не е платил нито стотинка туристическа такса

Бизнесменът Николай Банев дължи 400 хиляди лева на община Созопол. Заплашват го и санкции заради неработеща пречиствателна станция на къмпинг "Каваци". Според местните власти, Банев не е плащал данъци от 2010 г. до 2014 г., показа Нова телевизия. От Общината не пожелаха да застанат пред камера, но предоставиха ясно становище. По техни изчисления за последните две години собственикът на къмпинга не е платил нито стотинка туристическа такса. Изчисляват още, че Банев дължи и такса смет в размер от над 340 хиляди лева и данъци за други имоти в размер на над 81 хиляди.  

Според Общината става дума за системно неплащане, те решили да съберат сумата принудително – с помощта на съдебен изпълнител и публичен търг. Парче от ябълката на раздора между Николай Банев и Община Созопол е и старото пречиствателно съоръжение на територията на къмпинг "Каваци". По думите на Общината, построената през 1988 година инсталация днес е една голяма яма, която събира фекалните води от къмпинга, но не ги изпомпва никъде, защото не работи. "При проверката фирмата, стопанисваща пречиствателното съоръжение, не е предоставила изискуемите документи.Те представляват договор с лицензирана транспортна фирма за изчерпване на отпадъчни води", заяви пред Нова телевизия директорът на РИОСВ – Бургас инж. Тонка Атанасова, като допълни, че така фирмата не е гарантирала по никакъв начин, че тези отпадъчни води отиват на друго място. От Инспекцията направили предписание на фирмата и дали краен срок – 30 август. А докато не бъдат предоставени документите дебне опасност съоръжението да прелее с фекалиите на къмпинг "Каваци" и къминг "Смокиня".