"Правосъдие за всеки" се обяви срещу "прецакването" и замазването на очите

Учредяването на инициативата ще се състои на 6 септември в Пловдив

Целта ни е ясна – дълбока реформа в съдебната система, която да доведе до по-бърз процес, по-справедливо досъдебно производство в прокуратурата, както и независимост на магистратите, съдии и прокурори от политически и корупционни влияния.

Това каза за БНР юристът Любомир Авджийски по повод учредяването на национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки", което ще се състои на 6 септември в Пловдив:

"Все още не знаем какво ще направят политиците, но нашата роля е да изискаме от тях възможно най-дълбока промяна, каквато трябва да се случи и да доведе до резултатите най-малкото на Румъния, която беше много по-назад от нас и по правосъдие, и по демократичност.", заяви той.

Според Авджийски, борбата за съдебната реформа няма да бъде кратка, но ако гражданското общество и съдийските и прокурорските организации не бъдат активни, тази реформа никога няма да стане факт.

"Ще продължат да ни се замазват очите с някакви половинчати мерки, които определено не са тези, които има нужда системата", посочи Авджийски и допълни, че част от стъпките, които инициативата предлага за промени в съдебната система и които са били отхвърлени, са именно основният проблем на т. нар. "исторически компромис".

"Този исторически компромис е едно "прецакване" на гражданското общество, тъй като онези политици, които го направиха, изглеждаха малко по-мотивирани да има сериозна реформа в съдебната власт, но в края на краищата поради някакви конюнктурни съображения решиха да се отдръпнат назад", е мнението му. 

По думите му, просто продължаваме битката отново за същите седем точки, но дали ще минат тази есен, или дали ще има нужда от по-голямо популяризиране на това, какви трябва да са стъпките за реформа и защо тези, които се правят сега, не са достатъчни, така че по-голяма част от обществото да се ангажира и да направи натиск към полиците, не мога да кажа, допълни юристът, който изрази и надежда за в бъдеще гражданското общество в страната да дозрее и да поиска по-сериозно променисъдебната система.