Правосъдното министерство готви пакет от промени в НПК за "детското" правосъдие

От Министерството на правосъдието проучват международните практики в областта на осиновяването, за да се реши кой модел да бъде приложен у нас.

Правосъдното министерство изготвя пакет от промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще имат за цел да облекчат отношението към непълнолетни в съдебната зала. Пред БНР заместник-правосъдният министър Вергиния Мичева-Русева заяви, че с предвидените мерки се цели уеднаквяване с международните стандарти:

Кратки срокове за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение. Продължителността на мярката за неотклонение се опитваме да я намалим, според международните стандарти. Изготвяне на оценки, които да дадат ясна представа на съдията, който взима мярката за неотклонение, дали има риск, каква мярка да вземе по отношение на пълнолетния нарушител.

Целта на предлаганите промени е да се провеждат възможно най-малък брой разпити на децата свидетели, каза заместник-министърът:

Много често се получава така, че едно дете, което е било свидетел на престъпление или някакво деяние, често бива разпитвано няколко пъти в продължение на много години. Това безспорно дава абсолютно психическо отражение върху детето.

Правосъдното министерство ще обучи 30 служители, които да работят с деца-подсъдими и деца-свидетели. Те ще бъдат разпределени в пет съдилища в страната - районите съдилища в Козлодуй, Варна, Пловдив и окръжният съд във Варна и Пловдив.

Има заявки и от други съдилища, които искат също да се включат, уточни заместник-министър Русева.

Тя коментира и каква е възможността да се вдигне тайната на осиновяването :

Смятам, че трябва да дадем възможност на хората, които търсят своя корен, да го намерят, като, разбира се, в никой случай няма да пренебрегнем правата на биологичните родители, ако желаят да запазят тайната и своята самоличност. Това са права, които ще бъдат уважени. Искаме да уредим правата на всички, включени в това правоотношение, защото се оказа, че в България около 2 милиона души са ангажирани или засегнати от темата за осиновяването.

От Министерството на правосъдието проучват международните практики в областта на осиновяването, за да се реши кой модел да бъде приложен у нас.