Бившият шеф на НАП се отметна от показанията си срещу Гриша Ганчев

Адвокатът на ловешкия бизнесмен - Татяна Дончева, оспори финансовите претенции на министър Владислав Горанов

Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов, който бе призован като свидетел по делото срещу ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, не пожела да бъде ситуиран като частен обвинител и бе освободен от днешното съдебно заседание, предаде Novini.bg.

Гриша Ганчев не ме е заплашвал, не съм говорил с него, заяви на излизане от съдебна зала Стефанов.

През май 2012 г., когато гръмна така наречената "захарна афера", прокуратурата повдигна обвинение на Ганчев и за закана за убийство срещу Красимир Стефанов. Днес в съдебната зала стана ясно още, че Министерството на финансите, в лицето на министъра Владислав Горанов, има парични претенции в размери от 300 до 700 хиляди лева за неплатени данъци към всеки един от ръководената от Ганчев група. Адвокатът на ловешкия бизнесмен - Татяна Дончева, оспори финансовите претенции на Владислав Горанов с мотива, че разполага с ревизионен акт, в който е записано, че НАП не търси неплатени данъци от "Литекс Комерс".

Гриша Ганчев е обвинен в ръководене на банда, укрила данъци за общо 711 580 лева. Като нейни членове са обвинени синът му Данаил, изпълнителните директори на "Литекс комерс" Милко Димитров и Емилия Станоева, предшественичката им Камелия Мирчева, Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев, Красимира Гроцева и Тодор Симеонов.

Ганчев е привлечен към наказателна отговорност и за това, че склонил сина си Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да укрият въпросните данъци. В края на май тази година делото срещу Ганчев в Специализирания наказателен съд започна с фалстарт, като причината бяха куп процедурни гафове. Оказа се, че нито един от подсъдимите не е получил препис от обвинителния си акт в законовия 7-дневен срок.