Полицаи разбиха банда изпечени крадци, ръководена от 9-годишния "Сънчо"

МВР алармира за масови престъпления, извършвани от деца, излезли във ваканция

Деца, излезли във ваканция от училище, извършват обири през лятото. Подобна тенденция отчитат от МВР, където за последния месец има вече десетки регистрирани случаи на заловени младежи, които разбиват жилища, докато собствениците им са на почивка. Подрастващите не пропускат и магазини, както и квартални заведения, като набезите им стават все по-чести, пише в. "Монитор".

Полицаите в Пловдив разбили банда, ръководена от 9-годишно дете, с прякор Сънчо. Хлапетата разбивали основно малки павилиони, от които задигали сладкиши, сокове и сладолед. Децата били заловени, след като в 6-о районно в града били получени няколко поредни сигнала за атакувани павилиони в квартал "Столипиново" и района.

Според статистиката на МВР кражбите са най-разпространените престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни.

Обир като по сценарий на филм организирало и 16-годишно момиче от Пловдив, за да прикрие кражба на 4 хил. евро от дома си, пише изданието.

Парите девойката изхарчила в молове и дискотеки. Тя платила на двама свои връстници да инсценират грабеж в дома ѝ, да запалят лаптоп и друга техника и да изпочупят имущество.

"Проблемът с битовата престъпност освен професионален в основната си част е социално-обществен и социален проблем. По тази причина подходът, който сме предприели, е да търсим решаването му не просто чрез мерките, с които разполага полицията и възможностите за политики на МВР, а търсейки по-комплексни усилия и сътрудничество за секторни политики", коментира преди дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя подчерта, че справянето с този вид престъпност е приоритет на настоящото ръководство на МВР.